Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Ny behandling av fantomsmärta – vad händer i hjärnan?

I Sverige genomgår varje år cirka 200 personer amputation av en arm eller ett ben varav ca 70 – 80 % utvecklar svår fantomsmärta. Fantomsmärta är ett kroniskt tillstånd som ger en mer eller mindre stark smärtupplevelse från en kroppsdel som inte längre finns kvar. Orsaken till fantomsmärtans uppkomst är oklar. Smärtan påverkar både vardagliga aktiviteter, sömn och socialt liv.

En ny metod har utvecklats för behandling av fantomsmärta i armen, så kallad virtuell motorträning. Metoden utförs genom att muskelsignaler i stumpen kopplas till en virtuell arm som rörelser utförs med. Metoden bygger på en s.k. ”virtuell och förstärkt verklighet” där man ser sig själv på en datorskärm via en webbkamera. Eftersom intakta muskler används för att styra den virtuella armen blir rehabiliteringen mer verklighetstrogen och illusionen av att armen tillhör patienten själv stärks. Genom behandlingen aktiveras områden i hjärnan som tidigare har förlorat sin funktion då t ex armen amputerats.

Forskning har visat att den nya behandlingsmetoden har god effekt på smärta, men även på livskvalitet och sömn. ”Nu vill vi fördjupa kunskapen om virtuell motorträning genom att studera dess direkta inverkan på hjärnan”, säger Liselotte Hermansson som arbetar på Ortopedteknik på USÖ och är ansvarig för projektet. Vi kommer att använda en ny metod som mäter hjärnans aktivitet via blodflödet i hjärnan.

Ökad kunskap om hjärnans aktivitet i relation till minskad fantomsmärta kan hjälpa forskarna att förstå mekanismerna bakom smärtan likväl som mekanismerna bakom framgångsrik behandling. Denna kunskap kan hjälpa både vården och patienten till rätt behandling vid fantomsmärta.

Vad är det bästa med att forska?
Det ger utlopp för kreativitet och nyfikenhet och leder till kunskapsutveckling. Det jag lär mig förbättrar vården och gynnar patienten.

Vad betyder bidraget från Nyckelfonden?
Det är en förutsättning för att kunna ta emot patienter från hela landet, vilket krävs eftersom patientgruppen är begränsad.

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 september 2020