Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Så samverkar vårdcentralen under coronapandemin


Under coronapandemin har primärvården utökat tillgängligheten för länets kommunala vård, för att stärka upp omhändertagandet av de äldre. Det innebär till exempel att distriktsläkare avsätter mer tid för den kommunala vården än i vanliga fall.

Elisabeth Andersson är verksamhetschef på Hällefors vårdcentral och ansvarig för den norra länsdelens jourvårdcentral.

- Hällefors vårdcentral är öppen som vanligt, men vi har förstås behövt anpassa oss och ställts inför stora utmaningar. Än så länge har allt löst sig bra då alla hjälpts åt och ställt upp för varandra. Det finns en god förståelse och ett bra samarbete mellan regionen och kommunerna som bidrar till detta.

Ökat läkarstöd till den kommunala vården

Under pandemin bidrar länets vårdcentraler till bemanningen av covidavdelningarna på länets tre sjukhus. Samtidigt har distriktsläkarna ett utökat uppdrag gentemot den kommunala vården och sjuksköterskor och undersköterskor arbetar mer flexibelt med hembesök.

- Distriktsläkarna har nu mer tid avsatt för den kommunala vården och hjälper till vid behov. De har en kontinuerlig dialog, ofta daglig kontakt med sjuksköterskorna i den kommunala vården.

- Här i norr har vi också förstärkt vårdcentralsjouren. Dels har vi flyttat den för att kunna skapa bra förutsättningar med separata flöden för patienter med covid-19-symtom och dels har vi förstärkt med en läkarjourlinje. Det innebär att vi har en extra läkare i beredskap som ska kunna släppa allt om en kommun behöver hjälp med ett hembesök eller stöd över telefonen. Så planerar vi att fortsatt jobba under sommaren, men vi utvärderar kontinuerligt och behovet får styra.

Bistår med det vi kan bistå med

Pandemin har inneburit utökat samarbete mellan regionen och kommunerna. Nya kontaktvägar och bekantskaper har etablerats vilket kommer underlätta fortsatt samverkan även efter att pandemin lagt sig.

- Kommunpersonalen sliter hårt och det vi kan bistå med, det bistår vi med. Ytterligare ett exempel är att våra fysioterapeuter utbildat kommunens personal, eller snarare hjälpt till att fräscha upp befintliga kunskaper, i andningsvård vilket många patienter som haft covid-19 behöver hjälp med.

-  Jag vill också lyfta fram vårdsamordnarna som fungerar som ett utmärkt kitt mellan kommun och vårdcentral kring patienter med stora vårdbehov. De fungerar som spindeln i nätet och för mycket värdefull information fram och tillbaka, avslutar Elisabeth.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 9 juni 2020

Innehållsansvarig: LisaLilja

Publicerad av Lisa Lilja