Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

För dig som vill bidra i utvecklingsarbetet inom Region Örebro län med din erfarenhet som patient, brukare eller närstående

Kunskapsstyrning är svensk sjukvårds gemensamma system för att skapa en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård av hög kvalitet. Arbetet sker i samtliga sjukvårdsregioner, i samarbete med kommuner; patient- och professionsföreningar; nationella myndigheter och forskarsamhället, med stöd från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I detta arbete är patienters-, brukares- och närståendes erfarenheter, kunskap och synpunkter viktiga kunskapskällor.

Arbetssätt och uppdrag

Experter inom olika sjukdomsområden samlas på nationell nivå för att ta fram riktlinjer och behandlingsrekommendationer. I Region Örebro län bildas lokala arbetsgrupper, vars uppdrag är att se över hur vi arbetar i regionen idag, vad som behöver förbättras samt med att införa beslutade förbättringar relaterat till de nationella rekommendationerna. Syftet med ditt uppdrag är att tillsammans med de medicinskt sakkunniga i gruppen driva systematiskt förbättringsarbete.

Är du intresserad av att medverka som företrädare

Om du intresserad av att medverka i utvecklingsarbetet anmäler du dig här!

Efter att du har anmält ditt intresse kommer en representant ringa upp dig och komplettera din intresseanmälan med vissa uppgifter om dina erfarenheter som patient, brukare eller närstående. 

Om du får ett uppdrag får du betalt för att delta i arbetsgruppens möten samt eventuellt för- och efterarbete vi ber dig utföra. Den som är ansvarig för arbetsgruppen (ordföranden) bedömer hur mycket tid ditt arbete får ta. För att få betalt fyller du i en blankett tillsammans med ordföranden. Ersättningen utgår enligt fastställd uppdragsbeskrivning. För medverkan i möten/aktiviteter utgår ersättning med:

  • 3,6 procent av prisbasbelopp för heldag (mer än fyra timmar)
  • 1,8 procent av prisbasbelopp för halvdag (mellan två och fyra timmar)
  • 0,5 procent av prisbasbelopp/timme

 

Du får inte betalt för annat inkomstbortfall och du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller vid samtidig ersättning från till exempel Försäkringskassan, A-kassan eller om du har aktivitetsbidrag. Det är bara privatpersoner som kan få ersättning. Du kan heller inte få betalt om du är anställd av t ex en patientförening där liknande uppdrag ingår.  

Du kan även få ersättning för resor till och från möten men du måste då lämna originalkvitton/biljetter/utdrag från internet till den som är ansvarig för arbetsgruppen. Du ska använda billiga och miljövänliga transportalternativ så långt som möjligt. Måste du ta bil får du ersättning enligt Skatteverkets regler. 

Ersättningen betalas ut via en utbetalningsavi i slutet av månaden som du löser in på bank. Vill du hellre ha pengarna direkt till bankkonto måste du själv anmäla ett konto hos Nordea (ange arbetsgivarnummer 644996). 

På brukarrådet träffas representanter för brukarorganisationen och företrädare för verksamheten regelbundet. Brukarrådet är ett forum för utbyte av tankar, idéer och erfarenheter. Verksamheten får ta del av den kunskap och de erfarenheter brukarorganisationen har om patienternas behov och har bättre möjlighet att göra rätt prioriteringar och utveckla verksamheten på bästa sätt.

Kontakta gärna din lokala patient- eller brukarorganisation för att få veta mer om vilka frågor som aktuella och för att kunna vara med och påverka. Mer information om kunskapsstyrning och brukarråd finns nedan.

Kontakter

Funktionsbrevlåda för patient/brukare/närstående-medverkan

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 juni 2023

Läs mer om Samverkan med patient/brukare/närstående