Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Bokstart Örebro län

Tillsammans för barns språkutveckling med familjen i fokus.

Alla barn har rätt till ett språk. Vägen dit ska vara fylld av glädje, lust och magiska stunder. Att prata och skoja, titta i böcker och läsa eller rimma och ramsa tillsammans är ett härligt sätt att umgås. Det hjälper barnet att utveckla sitt språk, vilket gör en stor skillnad i livet.

Att tidigt väcka intresse för litteratur och högläsning i kombination med att prata, rimma och sjunga med sitt barn, har genom forskning visat sig vara av betydande roll när det kommer till barnets språkutveckling. Ett rikt språk ger dessutom fördelar i bland annat dagliga sociala relationer, i skolan för studieresultaten men även för att kunna ta del av det demokratiskt samhälle som barnet växer upp i och motverka utanförskap. För har du ett rikt språk har du också makt. Makt att påverka och delta i det samhälle du lever i.

Bokstart Örebro län vänder sig till familjer med barn i åldern 0 till 3 år. Syftet är att uppmuntra föräldrar och andra vuxna i barnets närhet att läsa, prata, sjunga, rimma och ramsa med sitt barn. Bokstart Örebro län bygger på samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård, förskola, familjecentral och logopedi som alla har ett uppdrag att jobba med barns språkutveckling. 


Pågående aktiviteter inom Bokstart Örebro län:
 

Gåvobok från Barnhälsovården

Alla barn i Örebro län får vid 8-månaders-besöket en gåvobok. Besöket sker antingen i hemmet eller på BVC och BHV-sjuk-sköterskan visar hur de vuxna kan läsa för barnet samt informerar om varför tidiga läsvanor gynnar barnets språkutveckling.


Bibliotekskort hos Logopeden
I Örebro län finns det 3 sjukhus, Karlskoga, Lindesberg och Örebro. Logopederna delar ut ett bibliotekskort till de barn som via remiss besöker Logopedimottagningen tillsammans med sina föräldrar. Bibliotekskortet kan de sedan lämna in på familjens närmsta folkbibliotek för utlån av språkstärkande material och litteratur. Folkbiblioteken står för kostnaden av materialet.


Språk- och läsfrämjande familjecentral
Ett samarbete mellan Biblioteksutveckling Region Örebro län, Örebro bibliotek och Centralt skolstöd pågår där syftet är att arbeta med språk och läsglädje på familjecentralernas öppna förskolor i Örebro kommun. Arbetet har pågått sedan 2016 och mynnade 2018 ut i en språk- och läsfrämjande samverkansmodell. Arbetet ska nu, inom Bokstart Örebro län, spridas till Örebro läns övriga 11 kommuner. För mer information om modellen, läs här.

Bokstartsprogram finns i närmare 30 länder och har pågått i Sverige sedan 2015.

Bokstart Örebro län finansieras av Kulturrådet.

Läs mer om Bokstart på Kulturrådets hemsida.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 7 februari 2020

Innehållsansvarig: Eva Carlbom

Publicerad av Mia Eriksson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/bokstart

Kontakt

Eva Carlbom
Utvecklingsledare - bibliotek, barn, unga
019-602 72 90
072-083 57 97

Anne Myllylä
Bokstartspedagog 50%
019 - 602 63 82