Lägesbild corona vecka 25: Midsommarfirandet behöver ske i mindre skala
Veröffentlicht: 2021-06-22 15:06
Midsommarfirande behöver ske i mindre skala och helst utomhus i år. Det beskedet kommer från smittskyddsläkaren i Region Örebro län, som samtidigt gläds åt att smittspridningen minskar. ”Det är positivt”, säger Gunlög Rasmussen.
Smittspridningen i Örebro län fortsätter att minska. Under vecka 24 hade länet cirka 50 bekräftade fall av covid-19. Det kan jämföras med 110 fall veckan innan. Siffrorna för vecka 24 är dock något osäkra på grund av händelsen med provtagnings-kit som visat sig vara felpackade och att personer därför uppmanats att provta sig igen.
Sammanlagt analyserades cirka 5 000 prover under förra veckan. Det är samma antal som under veckan innan. Andelen positiva svar var 1,7 procent.
Totalt vårdas tre patienter i länet på sjukhus för covid-19, varav en inom intensivvården.
– Det är positivt att smittspridningen går åt rätt håll. Men det är mycket viktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden. Det betyder att midsommarfirandet behöver ske i mindre skala och helst utomhus. Det är viktigt att vara helt symtomfri och att stanna hemma och ta prov även vid lindriga symtom. Det är vid nära kontakter som smittan sprids, säger Gunlög Rasmussen.
Aktuella siffror gällande delta-varianten dröjer
Förekomsten av den så kallade delta-varianten av viruset undersöks vidare. Det finns en fördröjning mellan att ett positivt fall av covid-19 bekräftas och att man konstaterar att det är deltavarianten och det medför att de aktuella siffrorna dröjer.
– För att följa förekomsten av deltavarianten genomförs en så kallad typnings-PCR på alla positiva prover i regionen. De som då inte tillhör någon av varianterna alfa, beta och gamma analyseras vidare med helgenomsekvensering. På grund av fördröjningen som sker har vi i nuläget därför fortfarande bara ett bekräftat fall av delta-varianten, säger Gunlög Rasmussen.
Vaccinerar de som är födda 1986 och tidigare
Region Örebro län vaccinerar nu i fas 4 och har kommit till de som är födda 1986 eller tidigare.
– Givetvis kan tidigare faser och grupper fortsatt boka tid också. Vi följer bokningar och täckningsgrad för att sedan gå vidare nedåt i åldersgrupperna kommande veckor så snabbt och smidigt som det går, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.
Regionen har en hög täckningsgrad. Av dem som är 40 år och äldre är täckningsgraden drygt 82 procent. Av dem som är 80 år och äldre har 94 procent vaccinerat sig.
– Enligt ett nytt direktiv tillkommer nu barn och ungdomar. Det kräver planering och vi kommer att lämna mer besked om det framöver, säger Inger Nordin Olsson.
Hon understryker att det är viktigt att ta två doser vaccin för att uppnå fullgott skydd. Två doser ger också ett bättre skydd mot delta-varianten av viruset.
– Det handlar om att ta ansvar för sig själv och andra för att vi ska uppnå flockimmunitet i samhället. Dos 1 och dos 2 ska tas på samma ställe med rekommenderat intervall. Vid vaccinationsnoderna försöker man bistå på bästa sätt. Det är sommar och semester, men prioritera att ta båda doserna, säger Inger Nordin Olsson.
Nästa åldersgrupp de som är födda 1991 och tidigare
Nästa åldersgrupp som släpps på är de som är födda 1991 eller tidigare. Detta kommer att ske så snart som möjligt denna eller nästa vecka och aviseras på samma sätt som tidigare i media.
Kommande vecka kommer regionen att ha den högsta tillgången hittills på vaccin med närmare 14 000 dos 1 att boka och 8 500 dos 2 inplanerade.
– Tider släpps kontinuerligt och alla som vill kommer att få vaccin. Tillsammans håller vi i och håller ut för en snabb och säker vaccinationsprocess till alla, säger Inger Nordin Olsson
Boka vaccinationstid
Här hittar du samlad vaccinationsinformation och hur du bokar tid (1177.se)
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Dienstag, 22. Juni 2021