Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Prisad strokevård på Lindesbergs lasarett

Veröffentlicht: 2024-10-17 09:00

Årets strokeenhet 2023 Lindesbergs lasarett. Så står det på diplomet. ”Det känns riktigt roligt, inte minst som vi inte alls var beredda på att prisas” säger Anna Wendelstam och Maria Södervall som båda arbetar med strokepatienter på Lindesbergs lasarett.

Årets strokeenhet 2023 Lindesbergs lasarett. Så står det på diplomet.
”Det känns riktigt roligt, inte minst som vi inte alls var beredda på att prisas” säger Anna Wendelstam och Maria Södervall som båda arbetar med strokepatienter på Lindesbergs lasarett.

Det är Riksstroke, svenska strokeregistret, som delar ut priset, och det gjordes vid en strokekonferens häromveckan.

”Eftersom vi inte var beredda på pris fanns ingen från lasarettet på plats när det delades ut, så en kollega från Karlskoga lasarett tog emot det i vårt ställe” berättar Maria Södervall som är arbetsterapeut.

Inspirerande att prisas

”Nu känns det väldigt inspirerande att fortsätta utveckla strokevården” säger Anna Wendelstam, sjuksköterska.

Hennes önskan är att man ska få till en lokal strokekompetensutbildning på sjukhuset som i förlängningen kan genomföras i samverkan med kommun.

”På så sätt skulle ännu fler längre ut i vårdkedjan få kunskap om hur man på bästa sätt tar hand om strokepatienterna.”.

”Strokevården tar ju inte slut för att patienten skrivs ut från sjukhuset, eller från att personen skrivs ut från mobila stroketeamet. Även därefter handlar det om rehabiliterande förhållningssätt” fortsätter Maria.

På Lindesbergs lasarett har man arbetat med att utveckla strokevården under många år. Och det är det arbetet och att det registreras som lett till uppmärksamheten från Riksstroke.

Även 2019 fick lasarettet pris, men då ”bara” i form av ett omnämnande.

Utvecklad samverkan

Omkring 2015 började man utveckla samverkan kring strokepatienterna. Då tog medicinkliniken initiativ till att följa upp strokepatientgruppen utifrån vad man registrerade angående strokevården.

”Det handlar om att alla professioner tillsammans ser över vad som görs, vad som fungerar bra och vad som kan behöva utvecklas” förklarar Anna.

I gruppen finns sjuksköterska, arbetsterapeut, läkare, fysioterapeut, rehabassistent, dietist, logoped, undersköterska och ofta också kurator med. Och man samlas ungefär en gång i kvartalet.

På sjukhuset finns i princip hela vårdkedjan. Det gör det enkelt att arbeta med förbättringar konstaterar de båda. Och det instämmer Martin Johansson, överläkare, i.

”Det är en av det mindre sjukhusets stora fördelar, att vägen till dialog med husets olika verksamheter är kort” säger Martin.

Också patienterna är nöjda

För ju snabbare och bättre omhändertagandet är från början, desto bättre förutsättningar ges vården av patienten även i förlängningen.

Och det är förresten inte bara Riksstroke som är nöjda med lasarettets strokevård. De uppföljningar som sjukhuset gör efter tre månader visar också att patienterna är nöjda.

”Den uppföljningen är också viktig för oss för att se vad som ur patientperspektiv kan förbättras.”

Priset God strokevård delas årligen ut av styrgruppen för Riksstroke, utifrån data insamlad under föregående helår. Förutom Lindesbergs lasarett, gick pris för 2023 till Akademiska sjukhuset Uppsala, Kullbergska sjukhuset i Katrineholm samt SKAS Lidköping.

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Donnerstag, 17. Oktober 2024