Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Susanne bytte karriär vid 50

Veröffentlicht: 2021-10-12 10:43

Att byta karriär sent i livet är något Susanne Tanned har erfarenhet av. När hon var 50 år lämnade hon tidningsbranschen och klev ut i arbetslivet som nyutexaminerad sjuksköterska på Universitetssjukhuset Örebro. – Det är det bästa jag gjort, säger hon.

Tanned_helsida.png

Hon kommer direkt från en operation. Hon har gröna bekväma kläder, blå engångsmössa på huvudet och träskor på fötterna. Skillnaden är stor mot hennes tidigare yrkesliv, då hon iklädd kavaj och nystruken skjorta sålde annonsplatser i Nerikes Allehanda.

– Båda jobben handlar visser-ligen om att möta människor men på helt olika sätt. Som annons-säljare hjälpte jag företag i deras marknads-föringsplaner, nu får jag ta hand om och hjälpa människor, säger Susanne Tanned.

De flesta nyutexaminerade sjuksköterskor är i 20–30-årsåldern. Susanne Tanned var äldst i sin klass som 47-åring och när hon började jobba för två år sedan var det många som undrade om hennes bakgrund.

– Jag har fått förklara mig en hel del, eftersom jag är så ”gammal”. Men för mig har den här resan varit fantastisk. När jag fick min sjuksköterskelegitimation kändes det som om jag stod högst upp på pallen och hade vunnit första pris.

Drömmarna grusades

Vägen till att bli sjuksköterska tycktes utstakad för Susanne. Hon gick vård- och omsorgslinjen på gymnasiet och började jobba som undersköterska direkt efter studenten. Hon såg vårdjobbet som ett kall och trivdes bra. Men så fick hon eksem på händerna och de blev bara värre. Susanne kunde inte längre jobba kliniskt och hon såg sin barndomsdröm grusas.

När hon sedan skulle tillbaka till arbetslivet efter att ha varit föräldraledig i flera år dök jobbet som annonssäljare upp. För det krävdes ingen ytterligare utbildning.

– Jag jobbade under glansåren på Nerikes Allehanda och trivdes jättebra. Vi var ett härligt gäng som hittade på mycket kul för våra kunder. Men sen blev det ett skifte från papper till digitalt, tidningsbranschen gick dåligt och arbetet förändrades. Till slut kände jag inte att det var meningsfullt längre.
Susannes allergi hade under de 15 åren på NA blivit bättre och eksemen försvunnit.

För att testa började hon jobba halvtid som undersköterska parallellt med säljjobbet. Det fungerade bra. Kanske skulle hon kunna uppfylla sin dröm ändå? Efter att ha läst in tredje året på gymnasiet och gjort högskoleprovet två gånger blev hon antagen till sjuksköterskeprogrammet på Örebro universitet.

"Att sätta sig i skolbänken igen är det bästa jag gjort"

Sättet att plugga hade förändrats mycket sedan Susanne gick i gymnasiet och de flesta klasskompisar var 20 år yngre än hon. Men genom att gå på varenda föreläsning och söka stöd bland andra studenter som var lite äldre, tog hon sig igenom utbildningen.

– Det var en obeskrivlig känsla när jag fick ta emot broschen och legitimationen. Många tyckte att det var en bedrift av mig att ha pluggat i den åldern. Men att sätta sig i skolbänken igen är det bästa jag har gjort. Jag var så motiverad och visste vad jag ville.

I dag är hon anställd på ANIVA-kliniken som anestesivårdssjuksköterska. Hon specialiserade sig direkt efter att ha jobbat ett år. Hon trivdes så bra med att plugga och ville vidareutbilda sig medan hon hade studietekniken färsk i minnet.

– Det gjorde att jag fick upp lönen. Något som var extra viktigt när jag skulle börja betala av på studielånen. Sen är det ett spännande jobb, ingen dag är den andra lik. Vi ska förmedla förtroende och trygghet till allt från barn till gamla. Och allt kan hända under en operation.

Gör nytta för människor igen

Nu känner hon att hon kan göra nytta för människor igen. Lite av det som hon saknade de sista åren på Nerikes Allehanda. Men det finns också likheter mellan de båda yrkena. Att hitta lösningar och vara kreativ behöver man vara både som sjuksköterska och säljare, menar hon. Det handlar om att ligga steget före och lösa problem i stunden.

Även om det mesta är nytt och hon har mycket att lära på jobbet ser hon också fördelar med att vara äldre och nyutexaminerad.

– Jag har jobbat i 30 år och har erfarenhet av arbetslivet. Jag har också livserfarenhet som kan vara bra när jag ska skapa förtroende hos patienterna. Nu vill jag jobba så länge jag får - och bli duktig på det här!

Text: Johanna Berglund Foto: Håkan Risberg

Ett reportage ur personaltidningen Tillsammans.

Fakta

Statistiken gäller studenter registrerade på sjuksköterskeprogrammet på Örebro universitet någon gång under höstterminen respektive år.

Medelålder
2016 25,77 år
2021 25,51 år

Antal över 40 år
2016 25 av 605
2021 27 av 631

Källa: Örebro universitet

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Dienstag, 12. Oktober 2021