Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Aktuellt från Regionhälsan

Här kan du läsa nummer 2 av vårt nyhetsbrev "Aktuellt från Regionhälsan" för 2023.

Ledare

Hej!

Vi står inför en härlig tid. Vi har precis börjat komma in i sommaren då Sverige visar sig från sin bästa sida och semestern står runt hörnet. Samtidigt innebär ofta de här sista veckorna innan semesterperioden bråda dagar för många av oss chefer då vi förbereder och säkerställer att våra verksamheter kan möta alla krav och behov som finns på dem även under sommaren.

En viktig och tidskrävande process för många av oss är att rekrytera och introducera sommarjobbare som är centrala för att vi ska kunna upprätthålla våra verksamheter samtidigt som våra ordinarie medarbetare kan få en välförtjänt semester. Även om våra sommarjobbare är våra kollegor under en kort period är det viktigt att även de känner sig välkomna och har en bra och trygg arbetsmiljö under den tid de jobbar hos oss. Som sommarjobbare kan man ha en varierad erfarenhet, för många är det deras första gång ute på arbetsmarknaden och deras upplevelse är viktigt inför ett framtida arbetsliv. Längre ner i det här brevet kan du läsa mer om vikten av en god introduktion för dina sommarjobbare och tips på hur du gör.

Våra sommarjobbare är inte de enda som behöver tillräckligt med kunskap för att utföra sina jobb, det gäller även oss. Det börjar bli dags att titta på kompetensutveckling inför hösten. I det här brevet hittar du de utbildningar som vi erbjuder för att du ska ha de verktyg du behöver för att kunna jobba systematiskt med ert arbetsmiljöarbete. Vi har även flera webbinarier under hösten som är 45 minuter långa där du kan få veta mer om hur du kan jobba med olika aspekter av arbetsmiljön och vilket stöd du kan få från oss på Regionhälsan. Vårt utbud av webbinarier uppdateras hela tiden så håll utkik på vår hemsida för att se de senaste som blivit tillgängliga.

Sen vill jag så klart lyfta att sommaren inte bara handlar om jobb utan även om ledighet. Njut nu då vädret tillåter att vi gör saker som vi inte kan göra resten av året. Passa också på att ge dig tid till att inte göra någonting alls för en varierad och härlig sommar. Vill du ha tips på hur du får ordentligt med återhämtning under ledigheten har vi samlat lite tips på det längre ner i det här brevet.

Avslutningsvis vill jag tacka för ett bra samarbete och önska er alla en trevlig sommar!

Med vänlig hälsning
Malin Sandberg, områdeschef

Med intåget av sommaren är det många som har eller som förbereder sig för att ta emot sommarjobbare. Som chef är det viktigt att du ser till att dina sommarjobbare får en ordentlig introduktion. En bra introduktion är nämligen något vi vet främjar trivseln och minskar risken för olyckor i arbetet.

Statistik från Arbetsmiljöverket visar att över 1100 arbetsolyckor som lett till sjukskrivning rapporterats in från sommarjobbare under perioden 2017-2021. Ett av områdena som har flest olyckor är vård och omsorg där den vanligaste orsaken är belastningsskador till följd av tungalyft. Många sommarjobbare är ungdomar som kanske beger sig ut på sitt första jobb och därför har bristande erfarenhet och kunskap om hur det är på en arbetsplats och hur arbetsuppgifter som exempelvis innefattar tunga lyft bör genomföras. Genom en ordentlig introduktion och att skapa en miljö där sommarjobbarna vågar ställa frågor kan vi bidra till att främja trivseln och minska antalet arbetsskador och -olyckor för den här arbetsgruppen. 

Tips på element för en bra introduktion

  • Tala om för sommarjobbaren att hen ska säga till om det är någon uppgift som känns för tung eller för svår.
  • Berätta hur hen ska agera vid ett tillbud eller en olycka.
  • Klargör vilka risker som finns i jobbet och hur man undviker dem. 
  • Uppmuntra sommarjobbaren att ställa frågor samt ställ följdfrågor för att säkerställa att personen förstått instruktionen.

Sunt arbetsliv har samlat tips för en bra introduktion i form av checklistor som fungerar bra både för nyanställda och vikarier/sommarjobbare. Här kan du läsa och ladda ner Sunt arbetslivs cheklistor. 

Många är vi nog som förknippar sommaren med semester. Långa lediga dagar då vi kan koppla av från alla måsten. Men sanningen är också att de flesta av oss även jobbar en stor del av sommaren. Det kan vara lätt att tappa motivationen om man jobbar när kollegorna är lediga. Här har vi därför samlat lite tips på hur du behåller motivationen och får de där sakerna gjorda som du sparat till sommaren.

Från innekontor till utomhuskontor

Har du möjlighet kan ett tips vara att testa att flytta ut kontoret och jobba utomhus. Att spendera tid utomhus medför både fysiska och psykiska hälsofördelar. Det kan bland annat leda till minskad stress, bättre återhämtning och välmående, ett stärkt immunförsvar samt ökad kreativitet.

Utnyttja din ostörda tid

En effekt av att många är på semester är att det på många arbetsplatser blir lite lugnare. Det är färre möten, färre mejl och färre deadlines. Passa då på att rensa ur mejlen, läs in dig på ett ämne eller gå en webbkurs du inte haft tid till under terminen. Det finns många saker vi skjuter på för att vi inte har tid med dem, sommaren är rätta tiden att ta tag i dem!

Dela upp dagen i pass, och glöm inte att pausa

Sommaren kan vara ett bra tillfälle att testa Pomodoro-metoden. Metoden går ut på att jobba effektivt med en uppgift i 25 minuter för att sedan ta en paus på fem minuter då du reser och sträcker på dig. Upprepa detta fyra gånger innan du tar en lite längre rast.

Ett tips för att lyckas är att du tar bort sådant som kan störa din koncentration såsom sociala medier och notiser från e-post och Teams.

På det här sättet kan det vara lättare att verkligen fokusera och de där surdegarna som blivit liggandes kan då bli enklare att ta sig an.

Gör en tillbakablick

Sommaren är lite av årets ekvator. Mitten mellan första och andra halvan på året. Det kan därför vara bra att ta tillfället i akt och blicka tillbaka på våren som gått. Vad har varit bra, vad har varit mindre bra. Är det något du är extra stolt eller nöjd över. Hur kan du göra för att behålla och stärka det som varit bra hittills under året. Blicka även framåt, finns det något du vill börja eller sluta med till hösten. Sätt gärna upp några konkreta och personliga mål.

Motionera och träna utomhus

Som vi redan tagit med så innebär det många hälsovinster att vara utomhus. Detsamma gäller motion och träning. Passa på att träna innan jobbet, under lunchen eller efter att du slutat.

När sommaren är här och det är dags för semester är det viktigt att ta vara på att du är ledig från många måsten och passa på att få ordentligt med återhämtning. Återhämtning kan ske i många olika former, det handlar inte bara om att sova mer utan det finns mycket du kan göra med din vakna tid. 

Vad som är återhämtande är olika för oss alla. För vissa är det att koppla av i soffan medan det för en annan är att ta en löprunda i skogen och för en tredje att ta en fika med en kompis. Det är viktigt att du hittar det som ger just dig återhämtning. För att hjälpa dig på traven har vi här listat lite exempel på saker som hjälper till att skapa lugn och bädda för återhämtning under semestern. 

  • Skippa sociala medier en till två timmar innan du ska gå och lägga dig. När du ska sova är det bra att låta hjärnan varva ner.
  • Rensa bort sådant som påminner om jobbet så att du känner att du kan vara helt ledig. Ställ undan väskan du brukar ha till jobbet eller jobbdatorn, då gör du det enklare för hjärnan att skilja på aktivitet och återhämtning. 
  • Ägna dig åt en ny hobby eller utveckla en ny färdighet som inte är kopplad till ditt jobb. Att känna sig skicklig eller duktig på något skapar ofta återhämtning.
  • Ägna dig åt fysisk aktivitet i kombination med vila för att öva upp kroppen stresstolerans. Det hjälper dig att stärka kroppens försvar och öka din förmåga till återhämtning.
  • Testa på mindfulness för att hantera stress och vara mer här och nu under din semester.

Mindfulness - medveten närvaro

Mindfulness kallas även för medveten närvaro och är ett verktyg för att hantera stress och förbättra vår personliga självkännedom. Att träna sig i att vara mindful innebär att öva sig i att leva i nuet, ögonblick för ögonblick. Något vi alla borde försöka göra lite extra under semestern istället för att låta oss överösas av krav och planer framåt.

Här hittar du fem övningar för att komma igång med mindfulness.

För att få till en bra arbetsmiljö är alla som arbetar på en arbetsplats viktiga. Därför har vi på Regionhälsan tagit fram kortare seminarier och föreläsningar som riktar sig till medarbetare. Syftet med seminarierna är att öka kunskapen om arbetsmiljön, vad som påverkar den och hur vi tillsammans kan göra den bättre. Perfekt kompetensutveckling för en arbetsgrupp under en arbetsplatsträff eller planeringsdag.

Du läsa mer och se på vilka ämnen vi erbjuder seminarier för medarberare här på vår hemsida. 

Till hösten kommer vi hålla en utbildning för chefer och HR-personal kring kränkande särbehandling via Human & heart.

Mer information om utbildningen kommer inom kort, men boka gärna upp datumet den 4 oktober klockan 13.00-17.00 redan nu. 

 

 

Trevlig sommar önskar vi på Regionhälsan!

Vita prästkragar.

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Dienstag, 13. Juni 2023