Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

dig it! 2018

Årets tema RYTM lockade ett tjugotal unga författare. Även i år tävlade ungdomarna i två klasser – högstadiet och gymnasiet. Juryn bestod av Signe Asklund, studerande, Märta Nordström Domert, studerande, Maja Edberg, bibliotekarie, Karolin Löfstedt, bibliotekarie och Arne Johnsson, författare. Prisutdelningen ägde rum 17 november under Litteraturens lördag på Örebro stadsbibliotek.

Förutom ära, diplom och böcker tilldelas vinnarna en prissumma enligt följande:
1:a pris: 2 000 kr
2:a pris: 1 500 kr
3:e pris: 1 000 kr

1:a pris gymnasiet: Filippa E för berättelsen Restaurangen

Allt liv består av rytmer. De skär sig, står i motsats till varandra eller de harmonierar och samverkar. Människor rör sig med människor och med ting, och tingen rör sig med varandra i heliga och oheliga allianser. Möten, avsked, känslor, samtal – ja, allt som hör livet till är likt musik och det hör människan till att förstå och uppfatta detta.
Vi i juryn har funnit en berättelse som på en gång gestaltar och berättar detta märkliga som är livsrytmen, och där författaren också funnit en utmärkt scen för sitt stycke.

2:a pris gymnasiet: Jenny J för berättelsen Puls

Den lilla rörelsen alldeles under huden. Den som berättar att livet fortgår, att hjärtat slår, att kroppen, jaget, känslorna, allt lever. Pulsen är en bekräftelse för den som äger kroppen och ett svar på oroliga frågor för medmänniskan som vakar och frågar. Pulsen är kroppens, livets egen mätare av liv, tid, energi, en försäkran om att hoppet ännu finns.
Det är en författarnas och poeternas uppgift att finna ett språk och en form som kan berätta och juryn har sett allt detta här.

3:e pris gymnasiet: Ella G för berättelsen De vita plankorna i taket

Sorg och saknad, kärlek, förlust – allt reagerar vi på. Hjärtat slår, pulsen dunkar i kroppen och vi känner verkligen att allt är en enhet, att känslorna finns i både själen och kroppen. Vem har inte legat på sin säng, stirrat upp i taket och känt hur allt övermannat en, hur smärtan blivit ett med hjärtats slag? Allt detta som fyller en fyller också rummet tills befrielsens gråt tar vid och allt läker samman igen.
Det är en gåva att kunna skildra sådana känsliga tillstånd på ett sätt som förenar trovärdighet och skönhet och juryn fann en sådan skildring.

1:a pris högstadiet: Alma Y för berättelsen Den transparenta dimman

Människan har alltid både fruktat och fascinerats av dimma. Detta fenomen som höljer och döljer, som skyddar ont såväl som gott, som finns ett tag men som försvinner i värmen. Vi har skrämts av föreställningar om att troll och älvor gömmer sig i dimslöjorna. Men vi vet också att själens, vårt inres landskap också kan behärskas av dimmor. Då ser vi på ett annat sätt vad som händer med oss, vi tar andra vägar, får andra och mjukare steg. Vi är då inte med de andra, vi är oss själva, ja självständiga, och ser världen i ett annorlunda ljus. Är detta det sanna sättet att vara?
Att skildra ett sådant landskap är en mäktig uppgift för en författare och vi i juryn gläder oss åt att ha funnit en sådan berättelse.

2:a pris högstadiet: Hannah L för berättelsen Avståndet mellan oss

Att vara ung är att söka – kärlek, bekräftelse, det som är ens rytm i livet, det jag känner är mitt sanna jag. Vi tolkar och tror och har föreställningar om hur allt ska vara och bli. Men livet tar oftast andra vändningar, ibland på ett sätt som känns bra, ibland på andra sätt. Det är i vardagen det sker, i de mest banala sammanhangen och pendlingarna mellan alla olika saker vi gör, på skolgården, i bussen. Det är då de avgörande stegen tas, det är då drömmar och förhoppningar antingen krossas eller bekräftas.
Att skriva om detta kräver, förutom känsla för språket och berättelsen, medkänsla och klarsynthet, något som juryn fann.

3:e pris högstadiet: Joel M för berättelsen Rytm

Att vara utanför, att utan orsak vara utsedd till hackkyckling, mobboffer, slagpåse är outhärdligt smärtsamt. Den som utsätts förlorar tilliten, styrkan, självförtroendet och ser sig själv som i ett sammanhang där ingenting stämmer, varken tankar eller språk eller kropp, allt det som är livets rytm.
Att skildra detta kväver en mogen blick för det komplexa spelet mellan människor, för de grymma mekanismer som styr såväl den som är förövare som den som utsätts. Den blicken har juryn varseblivit här.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 19 november 2018

Innehållsansvarig: Linda Berg Ottoson

Publicerad av Mia Eriksson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/digit

Kontakt

Linda Berg Ottoson
Utvecklingsledare - bibliotek
076-108 72 58