Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

dig it! 2017

Årets tema PARALLELL lockade ett femtiotal unga författare. Nytt för i år var att ungdomarna tävlade i två klasser – högstadiet och gymnasiet.  Juryn bestod av Maja Edberg, bibliotekarie, Karolin Löfstedt, bibliotekarie och Arne Johnsson, författare. Prisutdelningen ägde rum 17 november under Kulturnatten på Örebro Kulturhus.


• 1:a pris gymnasiet:
Alvina H Innan strängarna går av
Juryns motivering:
Identitet: vad som är ens jag, ens ”rätta jag” – vad nu det är, upphör vi aldrig med att söka. Det kan handla om personligheten, själsförmögenheter, och det kan handla om vem det är som möter i spegeln, vilket kön man känner sig tillhöra.
Allt det är väsentligt för hur en person definierar sin plats i samspelet med andra, och att inte vara säker på den tillhörigheten är oerhört förvirrande.
Det är svårt att övertygande skildra alla de motstridiga känslor som kommer i rörelse och vi är glada över att ha funnit en sådan berättelse här.

• 2:a pris gymnasiet: 
Anne A Två människor
Juryns motivering:
Vi lever våra liv jämsides, parallellt med andra. Vi kan bo i en stad, utnyttja samma busslinje och kanske är vi någon gång föremål för den andres yrkeskunskaper och omsorger, kanske stöter vi ihop på annat sätt. Men det är inte alltid vi så starkt lägger märke till den andres närvaro, jag gör mitt och du gör ditt.
Sådana berättelser är fascinerande, ty i grunden handlar de om alla de val och alternativ vi ställs inför i livet där vår förmåga till mänsklighet, empati, godhet prövas.
Vi i juryn har funnit en fin sådan berättelse, väl förankrad i en igenkännlig och därför också berörande vardag.

• 3:e pris gymnaiset:
Emmie H Gate 17
Juryns motivering:
Vi vävs tätt, tätt samman med varandra, allt vi gör och säger påverkar på något sätt någon annan. Vad som är orsak och verkan är inte alltid så lätt att veta men tankar börjar spinna, en person tar beslut i en riktning en annan människa tänker på ett annat sätt och så tar ett händelseförlopp en helt annan riktning än det var tänkt från början.
För en författare handlar det til syvende og sidst om psykologi och insikter i människors beteenden– hur kommer den eller den att handla under de givna förutsättningarna. Vi i juryn har funnit en spännande och gripande berättelse på det temat.

• 1:a pris högstadiet:
Clara L Hon
Juryns motivering:
Vi är många som har erfarenheter av att inte riktigt ha vågat närma oss den vi är så förtjust i. Hon eller han finns där i skolan eller på festen, vi tänker ständigt på den personen, hur ska en våga säga just det där som bryter isen?
Vi har funnit en spännande och stilsäker berättelse som på ett gripande sätt skildrar den där osäkerheten, den som inte endast tillhör ungdomen utan faktiskt hela livet.

• 2:a pris högstadiet:
Märta N Om tid
Juryns motivering:
Att bli övergiven, ensam, plötsligt vara vilset och nästintill hjälplöst hänvisad till sig själv, vara åldrad och få ett snabbt och hjärtlöst återbud eller att bli brutalt och våldsamt både misshandlad och lämnad. Det händer ständigt, och det händer samtidigt på en mängd platser, ibland kanske i samma trappuppgång.
Att skildra detta, med förståelse både för den stora dramatik som utvecklas och för den stillhet och långsamhet som också är inbäddade i de parallella händelserna, är svårt och krävande.
Vi i juryn har funnit en sådan berättelse att belöna.

• 3:e pris högstadiet:
Lovisa J Metanoia
Juryns motivering:
Alla längtar efter någon. Vi vet inte vem det är, vi har kanske inte ens en riktig föreställning om vem det kan vara. Naturligtvis är det så: framtiden är oviss och ingen vet om längtan någonsin kommer att uppfyllas, bara att den värker i hela kroppen och själen med en intensitet som överskuggar allt. Tills den efterlängtade plötsligt finns där, oväntat och på ett helt annat ställe än det förväntade.
Denna längtan är universell och vi har funnit en berättelse som fint och intensivt skildrar detta för oss alla gemensamma.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 27 november 2017

Innehållsansvarig: Linda Berg Ottoson

Publicerad av Mia Eriksson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/digit