Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

dig it! 2017

Tema för 2017: PARALLELL

I augusti går startskottet för dig it! 2017. Börja skriva redan nu!

Skriv en text på årets tema parallell. Använd max 7000 tecken inklusive mellanslag. För att delta i tävlingen ska du vara bosatt i Örebro län och gå på högstadiet eller gymnasiet.
Information om prisutdelningen kommer senare.

För dig på högstadiet: 

1:a pris 1000 kr
2:a pris 700 kr
3:e pris 500 kr

För dig på gymnasiet:

1:a pris 2000 kr
2:a pris 1500 kr
3:e pris 1000 kr
Tävlingen pågår mellan 28/8-31/10 2016

Skicka ditt bidrag till Linda Berg Ottoson på Regionbiblioteket i Örebro län. OBS! Skriv vad du heter, årskurs, e-postadress och telefonnummer så vi kan nå dig!

Förra årets tema FRAMÅT lockade ett tjugotal unga författare till årets dig it!-skrivartävling. Juryn bestod av bibliotekarier, en poet samt förra årets vinnare. Prisutdelningen ägde rum 18 november under Kulturnatten på Örebro Konserthus.

• 1:a pris:
Matilda Eriksson, Hallsberg
Juryns motivering
Sorgen och förlusten kan slita isär en familj. Den kan göra människor som egentligen hör ihop till främlingar för varandra, rädda att se sig själva, de skador om tillfogats dem och varandra. Och ibland krävs det att någon vågar konfrontera och göra upp med det som hänt, vågar vara den första att lämna den delen av sorgen och gå vidare.
Vi har funnit en berättelse som skildrar detta som är så tungt att göra men som till slut kan skänka en sådan lättnad. Det är en berättelse som är skriven med stor känsla och medkänsla, på ett klart språk, och trots det stora ämnet med en återhållsamhet och blick för detaljerna som stärker berättelsen.
Ett snubblande steg i taget

• 2:a pris: 
Lovisa Borg, Örebro
Juryns motivering
Det kan hända att livet inte går åt det håll man tänkt sig, att hinder och återvändsgränder finns i ens väg, och att de är så kraftfulla all det krävs mycket av en att våga trotsa dem. Hindren kan vara fysiska, moraliska, emotionella, de kan vara kombinationer av allt, och det mod den enskilde behöver uppamma måste bottna såväl i hen själv som i den samhälleliga ordningen, både i yttre och inre sammanhang krävs denna styrka och detta stöd.
Juryn fann en berättelse som relativt stillsamt men ändå starkt skildrar denna kamp i en ung kvinna när hon finner att hon måste stå upp för sitt eget liv.
Framåt

• 3:e pris:
Matilda Carlsson, Nora
Juryns motivering
Eftersom vi människor har ett själsliv ställs vi också inför moraliska dilemman – ibland av mindre art, ibland av den arten att de är grundläggande för vår syn på detta att vara människa. Förutom allt annat ställer krigssituationer naturligtvis ofta sådana frågor på sin spets – frågor om liv och död, om rättfärdighet och orättfärdighet.
Juryn har funnit en berättelse som med ett klart språk, utan åthävor, tar oss rakt in till själva kärnan i sådana resonemang – om rätt och orätt, om moraliskt mod, ja in till den yttersta frågan om krigets meningslöshet.
Den lilla stugan


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 10 augusti 2017

Innehållsansvarig: Sandra Spjuth

Publicerad av Mia Eriksson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/digit