Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Klamydia-gonorrétest via webben

Foto av en kvinna och två män. Foto i förgrunden från Matton Images. Foto i bakgrunden från Fröken Fokus. Personerna har inget med innehållet i texten att göra. 

Du som är över 15 år och folkbokförd i Örebro län kan beställa hem ett klamydia-gonorrétest via webben helt gratis. Testet består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor.

Så här går det till steg för steg när du beställer hem ett klamydia-gonorrétest via webben:

 

1. Beställ testet

När du loggat in i 1177 Vårdguidens e-tjänster med din e-legitimation eller engångskod så väljer du "Klamydia-gonorrétest" i vänstermenyn och sedan ”Beställ klamydia-gonorré hemtest” och följ instruktionerna. Testet skickas till dig i ett neutralt kuvert inom några dagar.

2. Gör testet

Testet är enkelt att göra. Det består av ett urinprov för män och ett slidprov för kvinnor. Du gör testet hemma enligt de instruktioner som följer med i provtagningspaketet. Tänk på att det ska ha gått minst 7-10 dagar efter att du haft oskyddat sex innan du gör testet.

3. Skicka in testet

Lägg provet (som består av ett rör och en etikett med datum och streckkod) i det vadderade svarskuvertet. Du behöver inte betala porto.

4. Så får du ditt provsvar

Inom en vecka får du ditt provsvar i 1177 Vårdguidens e-tjänster. Om du har fyllt i ditt mobilnummer eller din e-postadress och kryssat i att du vill ha avisering så får du ett meddelande via sms eller e-post när ditt provsvar finns tillgängligt.

5. Om du har klamydia eller gonorré

Om provet visar att du har klamydia eller gonorré får du information om vart du ska vända dig för behandling. Klamydia och gonorré kan botas och behandlas med antibiotika. Behandlingen är gratis.

Om du är smittad blir det också aktuellt med smittspårning. Du måste uppge vilka personer du haft sexuell kontakt med, men de får aldrig veta vem som uppgett deras namn. Du är alltid anonym gentemot dem. Dessa personer informeras sedan om att de utsatts för risk för att smittas av klamydia och/eller gonorré, så att de i sin tur kan testa sig. Enligt Smittskyddslagen klassas klamydia  och gonorré som allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i Region Örebro län samt till Smittskyddsinstitutet.

 

6. Om du inte har klamydia eller gonorré men fortfarande är orolig

Om testet visar att du inte har klamydia eller gonorré men om du är orolig över att du har någon annan könssjukdom – eller om du vill testa dig för klamydia/gonorré på flera ställen på kroppen – så kan du kontakta en mottagning för någon rådgivning och undersökning. Se länkar till mottagningar nedan.

Vill du hellre testa dig på en mottagning

Om du hellre vill prata med någon och göra testet på en mottagning så är du välkommen att göra det. Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen, STD-mottagningen eller till din vårdcentral för rådgivning och undersökning.

Fakta om klamydia och gonorré

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige, särskilt bland unga. Gonorré är ganska ovanligt i Sverige, men har ökat de senaste åren.

Både klamydia och gonorré orsakas av bakterier och smittar genom oskyddat sex. Många som smittas med klamydia märker inte av infektionen, eftersom den ofta inte ger några symtom. När det gäller gonorré får nästan alla män symtom medan de flesta kvinnor inte får några besvär alls.

Båda sjukdomarna är allvarliga eftersom de kan leda till sterilitet, därför är det viktigt att få behandling snabbt. Misstänker man att man har blivit smittad är det alltså viktigt att testa sig. Om man får symtom brukar de komma en till tre veckor efter att man har smittats, vid gonorré kan symtomen visa sig ännu snabbare (inom en vecka efter att man smittats).

Mer information om klamydia och gonorré finns på 1177 och UM0.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 21 mars 2017

Innehållsansvarig: Helena Jansson

Publicerad av John Swensson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/klamydiatest

E-tjänster

E-tjänster

Via våra e-tjänster kan du:

Kontakt

Laboratoriemedicins provmottagning för klamydia
Telefon 019-602 11 34

Ungdomsmottagningen Knuffen Örebro
Telefon: 019 - 602 67 30

Hallsbergs ungdomsmottagning
Telefon: 019 - 602 67 30

Lindesbergs ungdomsmottagning
Telefon: 019 - 602 67 30

Karlskoga ungdomsmottagning 
Telefon: 019 - 602 67 30

STD-mottagningen, USÖ
Telefon: 019-6022576 Texttelefon 019-6702558