Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Patientbibliotek USÖ

Patientbiblioteket på USÖ ger service till patienter och dess anhöriga eller närstående samt till personalen på sjukhuset. Hos oss kan du låna böcker och ljudböcker. På plats hos oss kan du läsa dagstidningar och tidskrifter. Inneliggande patienter kan även använda vår publika dator. Till patienter som är inlagda på sjukhuset har vi en utökad service. Konstutställning, konstutlån samt en barn- och ungdomsverksamhet ingår också i patientbibliotekets verksamhet.

Besökare lånar bok vid utlåningsdisken i patientbiblioteket.

Tillfälliga öppettider

Från 24 juni till 16 augusti har vi öppet:

måndag - fredag 12.00 - 15.30.

Bokvagnsturerna har uppehåll, men du kan ringa eller mejla till oss så kommer vi till avdelningen med er beställning. 

Öppettider

Måndag 10.00 - 16.30 

Tisdag – torsdag 9.00 - 16.30

Fredag 9.00 - 15.30

 

Besöksadress

Universitetssjukhuset Örebro, huvudentrén, M-huset, källarvåningen.

Låna

Du reserverar böcker och ljudböcker genom att mejla eller ringa till oss. Det går också att göra en beställning via Örebro biblioteks webbplats och välja uthämtning hos oss. Under bibliotekets öppettider går det också bra att låna på plats. Utifrån det du tycker om att läsa och lyssna på kan vi plocka ihop en "take-away-bokpåse" med böcker eller ljudböcker.

Återlämna

Du kan återlämna det du lånat i våra återlämningsskåp som finns utanför biblioteket och innanför entréerna B, M och L på sjukhuset i Örebro. Under bibliotekets öppettider går det bra att återlämna på biblioteket.

Lånekort

För att låna hos oss behöver du ett giltigt lånekort. Det är endast inneliggande patienter som är undantagna från kravet på lånekort. På Örebro bibliotek finns information om hur du skaffar ett lånekort. 

För dig som är inlagd på någon av sjukhusets vårdavdelningar har vi en utökad service. Varje vecka besöker vi sjukhusets vårdavdelningar med vår bokvagn och som inneliggande patient kan du förutom böcker även låna tidskrifter, film, musik, CD-spelare samt DVD-spelare och konst. 

Låna

Du kan göra din beställning genom att kontakta oss så kommer vi upp till avdelningen med det du vill ha, oftast under samma dag. Vi reserverar oss för att materialet kan vara utlånat. Du kan låna hem böcker och ljudböcker när du blir utskriven.

Bokvagnsronder

Varje vecka besöker vi vårdavdelningar på sjukhuset för att erbjuda inneliggande patienter bibliotekets service. Information om när vi kommer till din avdelning finns på avdelningen där du är inlagd. 

Tidningar och tidskrifter

Som inneliggande patient kan du låna tidskrifter och veckotidningar. 

E-media

Är böcker som du läser eller lyssnar på i en dator, mobiltelefon eller surfplatta. Det är gratis att ladda ner e-böcker från Örebro biblioteks hemsida. Allt du behöver är ditt lånekortsnummer och pinkod.

Film och musik

Som inneliggande patient kan du låna film och musik. Vi har även DVD-spelare och CD-spelare att låna ut. Film går också att låna på Örebro biblioteks hemsida. Dom filmerna kan du titta på via en dator, mobiltelefon eller surfplatta. 

Konst

Biblioteket har en stor samling tavlor som vi lånar ut till patientrummen på några avdelningar. Varje vecka besöker vi en avdelning och har med ett stort antal tavlor med blandade motiv. Du som är inlagd får själv välja en tavla som hängs på väggen framför din säng. Tanken med konstutlåningen är att ta fram det friska hos varje patient. Konst väcker ofta minnen och associationer och kan ge upphov till intressanta samtal. 

Återlämna

Det du har lånat kan du återlämna på den vårdavdelning där du är inlagd. 

Lånekort

Inneliggande patienter får låna patientbibliotekets böcker och andra media utan lånekort. Om du vill reservera böcker eller låna e-böcker eller film från Örebro biblioteks hemsida behöver du ett lånekort. Lånekort kan beställas på Örebro biblioteks hemsida.

Man med bokvagn från patientbiblioteket kliver ur en hiss på USÖ

Kom in till barn- och ungdomshörnan och mys med en bok, spela ett brädspel, bläddra i en tidning eller låna en dator. Här finns en massa olika sorters böcker att låna, både att läsa och lyssna på. Du kan läsa på det sätt som passar dig bäst. Det finns också tidningar, seriealbum, musik och filmer. Vi har böcker på olika språk, kom in och fråga så hjälper vi dig att hitta böcker som passar dig.

Barnhörnan i patientbiblioteket USÖ

När du tittar in på bibblan kan du hitta böcker med mera för dig 0-18 år. 

Läsa på olika sätt och olika språk:
  • Böcker för små barn: pekböcker, småbarnsböcker, rim och ramsor.
  • Bilderböcker med eller utan text.
  • Börja-läsa-böcker och lättlästa böcker för barn och unga.
  • Kapitelböcker, sagor, samlingar och serieböcker.
  • Böcker för unga och unga vuxna.
  • Böcker att lyssna på: CD-böcker, Mp3, talböcker.
  • Böcker med tecken och böcker på olika språk.
  • Faktaböcker med olika teman och många olika ämnen.
Bibblan har också böcker som kan läsas digitalt

Du kan läsa mer om digitala böcker här. 

Bibblan har tidningar för barn och unga

Bamse, Kamratposten, Min häst, Pets och Ponton.

Bokstart

För dig som är liten (0-3 år) tillsammans med någon vuxen - prata, läsa, sjunga, rimma, ramsa så att ditt språk- och läsintresse utvecklas tidigt.

Språkskatten

Språka-mera-påsar och böcker från Skattkistan kan du låna om du har ett recept och en skattkarta.

Bokpåsar

Det finns flera olika sorter att låna för dig som 0-6 år.

Viktiga hyllan

Böcker om viktiga och ibland svåra ämnen som till exempel sorg eller att vara sjuk.

Kontakta oss

Elin Trumberg

Bibliotekarie, barn och unga

Karin Marklund

Bibliotekarie, barn och unga

Kan du inte komma till oss? Då kommer vi till dig!

Vi besöker barn- och ungdomskliniken och barn- och ungdomspsykiatrisk avdelning 5 med en fullastad bokvagn, så att du kan låna direkt vid sängen.

Vi tipsar gärna om bra böcker eller filmer och om du vill läsa eller lyssna på något som inte finns med på vagnen så försöker vi ordna det så fort som möjligt.

Hemliga Bokklubben

För dig som är kvar lite längre på avdelning 26, ring oss eller prata med någon på Lekterapin, så läser vi, ritar eller skriver en berättelse tillsammans.

Biblioteksmys

Högläsning och skrivande på avdelning 5.

Boka bibblan

Missade du bokvagnens besök på avdelningen? Ring eller mejla så kommer vi en tid som passar dig!

Barn på avdelning läser bok.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 27 mars 2024