Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Lindesbergs vårdcentral, konstnärliga gestaltningsuppdrag

Vinnande förslag

Nu är tävlingen om de tre konstuppdragen till Lindesbergs Vårdcentral avgjord.

Tävlingen har genomförts i två steg. I det första steget, prekvalificeringen, fick yrkesverksamma konstnärer komma in med en intresseanmälan. Ur de inkomna anmälningarna (114 stycken) har en jury valt ut sex konstnärer - två för varje uppdrag - som har fått göra varsitt arvoderat skissförslag och i steg två tävlat om den slutliga tilldelningen.

De konstnärer som tilldelats uppdragen är:

Uppdrag 1, Skulptur vid entré:

Monika Gora, ”Samtal med träd”
Skulptur i patinerat gjutjärn och rostfritt stål.

Monika Gora, Samtal med träd
Samtal med träd, skiss


Samtal med träd, modell (detalj)

Det lekfulla och poetiska mötet mellan det stora berget och det lilla trädet på toppen i Monika Goras förslag ”Samtal med träd” samverkar fint med arkitektur och omgivning. Skulpturens höjd och placering gör att den kommer att kunna betraktas såväl från långt håll som inifrån byggnaden och från olika nivåer och vinklar och blir till ett tydligt landmärke för byggnaden och verksamheterna i den.

Samtidigt som man kan se tydliga kopplingar till historien och Bergslagens gruvdrift, har materialen i skulpturen ett gediget, men också modernt uttryck. Konstverket ser ut att växa
upp ur marken och förvandlas sakta från det tunga, svarta urberget i botten till ett lätt silvermoln uppe på toppen. Längst där uppe reflekteras nuet i trädkronan och ett ständigt pågående och föränderligt samtal mellan konstverket och dess betraktare skapas.

 

Uppdrag 2 - Lekskulptur på ljusgård: 

Per Agélii ”Flodland”
Målade betongskulpturer.

 

Per Ageliis stora, vänliga djurkroppar simmar sakta över trädäcket på den norra ljusgården. Man vet inte vart de är på väg, men vill gärna klappa, sitta på och följa med dem på deras resa. I fantasin förvandlas platsen - till en flod i en djungel, en stilla sjö, eller är skulpturerna kanske bara tre blåa berg att bestiga för en liten krabat?

Förutom att inbjuda till lek och beröring för barn så fungerar skulpturgruppen fint för alla åldrar som blickfång inifrån byggnaden som omger ljusgården. Deras blå färg lyfter ner himlen, eller varför inte lyfter upp vattenspegeln från Lindesjön bara ett stenkast bort.

 

Uppdrag 3 - Objekt i ljusschakt

Ulrika Berge ”Linjespel”
Hängande textila objekt.Ulrika Berge fyller den stora rumsligheten i väntrummet med sina svävande blomformationer. De hängande skulpturerna tecknar i luften ett organiskt linjespel som mjukar upp rummets strama och lite svala arkitektur. Hennes finstämda färgskala tillför en välgörande värme till rummet och stämmer väl med byggnadens övriga färgsättning.

Med sitt skira formspråk laddar Ulrika Berge rummet med en stillsamt rogivande atmosfär som förstärks av att blommorna ”andas” i en nästan omärkbar rörelse. Hennes poetiska verk inbjuder till reflektioner och samtal, vänder på perspektiv och kittlar fantasin.

 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 22 oktober 2019

Innehållsansvarig: Kristin Rapp

Publicerad av Kristin Rapp