Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Stoppa spridning av vinterkräksjukan

”Om alla tvättade händerna efter toalettbesök skulle smittspridningen minska drastiskt”

VinterkräksjukaVinterkräksjukan – illamående, kaskadkräkningar, diarréer och buksmärtor. Bara ordet gör en illamående. Småbarnsföräldrar bävar för lappar om kräksjuka på förskolan. Och det är nu under sen höst och vinter som smittspridningen ökar mest.

Vinterkräksjukan är oerhört smittsam och svår att skydda sig mot. Men genom att tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk kan du minska risken att smitta andra.
Vinterkräksjukan orsakas av ett virus, det så kallade caliciviruset. En enda liten droppe med virus kan göra dig sjuk och viruset överlever det mesta som dödar andra virus eller bakterier. Viruset kan vara smittsamt 61 dagar i vatten och 28 dagar på ytor där det hamnat. Det är en stor orsak till att viruset sprids i så stor omfattning.
Men genom handtvätt skulle smittspridningen kunna minska dramatiskt, menar Region Örebro läns hygienläkare Torbjörn Norén och hygiensjuksköterska Maria Ekelöf.

Handsprit hjälper inte

Viruset sprids inte av sig själv, utan behöver människor för att spridas. Det enda som minskar smittspridningen är om alla i samhället håller sina händer rena.
– Det är viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten eftersom enbart handsprit inte dödar calicivirus, säger Maria Ekelöf.

Dropp- och kontaktsmitta

En vanlig missuppfattning är att vinterkräksjukan är en luftburen smitta. Det handlar om att viruset finns i små droppar som kan smitta om någon kräks i din närhet och det flyger små viruspartiklar i luften som landar på ytor som vi sedan tar på. Vi får det på våra händer och sedan i munnen på olika sätt till exempel via maten. På så sätt kan vi bli sjuka själva och även smitta andra. Därför är det extra viktigt med handhygienen efter toalettbesök och före mathantering. 

Handtvätt viktigast

– Caliciviruset är mer smittsamt från avföring än från kräkningar och man kan vara smittsam redan innan sjukdomen bryter ut. Och vi vet att man är smittsam i tre veckor efter sjukdom, säger Torbjörn Norén.

Betyder det alltså att folk får mikroskopiska mängder avföring på händerna efter till exempel toalettbesök, men inte tvättar sig?
– Ja, så är det, säger Torbjörn Norén.
Finns det några undersökningar om hur människor tvättar händerna?
– Det finns en observationsstudie som är gjord i Finland. Den visade att 80 procent av männen inte tvättar händerna efter toalettbesök. Och 20 procent av kvinnorna låter bli att tvätta händerna, säger Torbjörn Norén.
Men skulle det gå att utrota vinterkräksjukan om alla i samhället började tvätta händerna efter toalettbesök?
– Utrota är kanske ett starkt ord. Fall med kräkningar skulle nog dyka upp ändå. Men om alla tvättade händerna efter toalettbesök skulle spridningen av vinterkräksjukan minska drastiskt, säger Torbjörn Norén.

Går att tvätta bort

Torbjörn Norén berättar om ett test där försökspersoner doppade sina händer i en lösning fullt med calicivirus, som ger kräksjuka.
– Sedan lät de händerna torka. Det kryllade av virus. Efter det tvättade de sina händer noga och då kunde inget virus uppmätas, säger Torbjörn Norén.

Hemma 48 timmar

Förutom handhygien är det viktigt att stanna hemma vid sjukdom. 
Smittsamheten är mycket hög när du har symptom. Därför finns en regel att den som har varit sjuk ska hålla sig hemma i minst 48 timmar efter sista symptomen för att minska risken att smitta andra.
Vad räknas som symptom då?
– Kräkningar, diarré och illamående, säger Torbjörn Norén.

Städning viktig

Efter ett utbrott av kräksjukan är det viktigt att rengöra ytor och toaletter samt att tvätta textilier.
– Det som gäller efter ett sjukdomsutbrott är ordentlig rengöring med rengöringsmedel och vatten, tvätta förorenade kläder och textil i minst 60 grader om plagget tål det, uppmanar Maria Ekelöf.


Var frisk när du hälsar på anhöriga på sjukhuset

Vinterkräksjukan är ett bekymmer på sjukhusen varje år eftersom sjukhusens vårdavdelningar drabbas hårt om vinterkräksjukan sprids på avdelningarna. Både patienter och personal insjuknar. Ibland måste avdelningar stänga. 
Jorunn Bröyn, som är hygiensjuksköterska på lasaretten i Karlskoga och Lindesberg uppmanar  att  avvakta med besök  till vänner eller anhöriga om man bär på,  eller misstänker att bära på, smitta under säsongen för influensa och vinterkräksjukan. 
– Om någon hemma är magsjuk, eller om du är kraftig  förkyld, är det bättre att  stanna hemma, säger Jorunn Bröyn.
Det händer att anhöriga insjuknar och kräks under sitt besök på avdelningen. 
– Det är viktigt att du försäkrar dig om att du inte tar smittan med dig in på sjukhuset när du hälsar på, säger hon.
– Självklart finns det fall där ett besök inte kan vänta. Men det är undantagsfall, konstaterar Jorunn Bröyn.

Mycket smittsamt virus

  • Viruset som orsakar vinterkräksjukan smittar året om men fler blir smittade på vintern. Det smittar genom mat, vatten och kontaktytor. 
  • Viruset överlever frysning och handsprit, men tål inte att kokas.   Det tar 12–48 timmar innan man insjuknar.
  • En kräkning innehåller miljontals virus. Det finns en film på youtube som visar hur svårt det är att få rent efter en kaskadkräkning. Sök på Vomiting Larry på youtube.com för att titta.

Minska risken att smitta

  • Var hemma från förskola, skola eller jobb i minst 48 timmar efter sista symptomen.
  • Gör rent toalett och andra ytor noggrant med allrengöringsmedel.
  • Besök inte restauranger strax efter att du varit sjuk. Du kan fortfarande sprida smitta, till exempel vid bufféer.
  • Tvätta händerna ordentligt. Helst ska du gnugga händer och handrygg i minst 20 sekunder.
  • Koka helst frysta importerade bär innan användning, de brukar kunna vara en smittkälla.

Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 1 juni 2018

Innehållsansvarig: Kristin Lundström

Publicerad av Kristin Lundström