Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Utveckling för framtidens vård

Region Örebro län fortsätter den offensiva satsningen på förnyelse och framtidens sjukvård. Byggnation, planering och projektering av nya byggnader pågår: H-huset, P-huset med ny godsmottagning samt Campus USÖ.

Det vinnande förslaget - För_nya USÖ

Det nya H-huset kommer att byggas norr om dagens A-hus och innehålla delar av länets högspecialiserade vård såsom Ögonkliniken, Öron- näs- och halskliniken, Plastik- och Käkkirurgiska kliniken, Hudkliniken samt operation och anestesiavdelning. Projektet innefattar också om- och utbyggnad av Akutmottagning med en helt ny avdelning för akutröntgen.

Nu har Södra Grev Rosengatan vid USÖ flyttat för att ge plats för husen som planeras stå patientklart år 2021.

Framtidssäkrar den högspecialiserade sjukvården

Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, har länge legat i framkant när det gäller modern sjukvård av högsta kvalitet. Det har bland annat resulterat i att sjukhuset i dag kan erbjuda en vård som tillhör landets främsta; exempelvis hjärt-, cancer- och ögonsjukvård på en avancerad nivå. Satsningen på nya H-huset ska skapa de bästa resurserna för fortsatt vidareutveckling och framtidssäkring av den högspecialiserade sjukvården på USÖ.

Ersätter åldrade lokaler

Sjukvården utvecklas ständigt – nya arbetsmetoder och ännu mer avancerad teknisk utrustning. En del av de lokaler som används idag på USÖ är byggda för många år sedan och är därmed inte anpassade för att klara kraven på framtidens sjukvårdslösningar. Region Örebro läns satsning på ett nytt högspecialitetshus är därför nödvändig.

Satsningen innebär att inte bara länets invånare kan känna trygghet inför framtiden; de nya resurserna bidrar till utvecklingen av högspecialiserad vård i landet. För att den här typen av avancerad vård ska kunna bedrivas effektivt och få utrymme för vidareutveckling behövs moderna lokaler; lokaler som är flexibla nog att enkelt kunna anpassas till de förändringar som man kan förvänta sig inom vården. De kriterierna, framtidssäkring och flexibilitet, är centrala i projekteringen av H-huset.

Miljöperspektiv

Region Örebro län har dessutom ett miljöperspektiv genom sitt Miljö- och hållbarhetsprogram, något som skrevs in redan i tävlingsprogrammet inför arkitekttävlingen. När det gäller exempelvis energianvändning och materialanvändning finns tydliga kriterier att ta hänsyn till redan på ritbordet. H-huset ska, så långt det är möjligt, ”framtidssäkras” även för kommande generationer.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 29 november 2018

Innehållsansvarig: Catharina Schlyter

Publicerad av John Swensson

Kortadress: https://www.regionorebrolan.se/h-huset

Film, VR och karta

Området längs Södra Grev Rosengatan genomgår under åren 2016-2020 stor förändring. Bygget av det nya H-huset med om- och tillbyggnad av akutmottagning påbörjades i augusti 2016 och planeras vara patientklart år 2021. Ett parkeringshus och ny godsmottagning planeras stå klart år 2019 och utveckling av Campus USÖ påbörjades hösten 2017.

Var försiktig runt arbetsområdet och följ skyltning.

KARTA över byggområdet

Är du nyfiken på hur det kommer att se ut?

VR:
Kika in i framtidens H-hus genom VR, virtual reality-film. Se lokalerna i 360 grader.  

FILM om INTERIÖR:
Se film om hur H-huset kommer se ut på insidan, interiör

FILM om utvecklingen av området, H-HUSET, CAMPUS, P-HUSET:
Se filmen om hur H-huset, Campus och P-huset kommer att se ut

  • Nyfiken på H-huset? Klicka på bilden och anmäl ditt intresse.