Samverkan ska ge unga tillgång till kultur

Region Örebro län vill öka möjligheten för barn och unga att ta del av kultur i skolan, och i år satsar kulturnämnden 500 000 kronor på samverkansformen KulturKraft.

Modellen KulturKraft – för varenda unge är en ny samverkansform för i första hand Region Örebro län och länets kommuner. Förhoppningen är att KulturKraft ska stärka och utjämna tillgången till kultur för alla barn och unga oavsett var de bor i länet.

- Det finns ett oerhört rikt kulturliv i Örebro län, och vi vill ge alla länets skolelever möjlighet att vara med på någon eller några av alla de utställningar, författarbesök och workshops som erbjuds. Det ska inte spela någon roll var i länet man bor, kulturen är för oss alla, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden.

KulturKraft omfattar alla länets barn och unga som befinner sig i åldersspannet mellan 3 och 18 år.

- Kulturen och dess positiva aspekter borde vara en självklarhet i varje människas uppväxt, och det gäller inte minst nu när det säkert finns många barn som funderar på vad som händer i världen. När det gäller att förmedla kulturen är förskolan och skolan viktiga aktörer och med KulturKraft får pedagogerna ett bra verktyg att arbeta med, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kulturnämnden.

I dag har åtta av länets kommuner anslutit till KulturKraft, och förhoppningen är att ytterligare tre kommuner ska ansluta under året.

- För att lyckas nå ut till alla barn och unga är samverkan och samarbete avgörande, och det är positivt att nästan alla länets kommuner visar intresse av att vara med i KulturKraft. Det ger oss goda förutsättningar att lyckas i vår strävan att nå ut brett, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.

Sidan granskades den 2 april 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh