Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Drygt 100 miljoner kronor till länets kulturliv

Kulturen i länet tilldelas drygt 100 miljoner kronor i verksamhetsstöd för år 2020. Det beslutade Region Örebro läns kulturnämnd vid dagens sammanträde.

Varje år delar Region Örebro län och staten ut pengar till kulturaktörer i Örebro län. Gemensamt för aktörerna som får del av finansieringen är att de har uppdrag i den regionala kulturplanen, och att de anses viktiga i det regionala kulturlandskapet.

- Kulturens fria ställning är central i ett demokratiskt och fritt samhälle, och i dessa tider är det viktigare än någonsin att stödja våra kulturinstitutioner så att dessa tar sig igenom den kris som nu drar fram över Sverige och världen, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden.

Den totala summan av stödet är strax över 101 miljoner kronor, varav Region Örebro län står för drygt 52 miljoner. Av den återstående summan står staten för drygt 43 miljoner kronor och Örebro kommun för drygt 6 miljoner kronor.

Till följd av Region Örebro läns ansträngda ekonomiska situation har det i år inte gjorts någon generell uppräkning av bidragssumman. Däremot har några verksamheter, med utgångspunkt från kulturplanen, tillförsäkrats särskilda medel.

- Det finns många aktörer som gör stora insatser för vårt regionala kulturliv, och som bidrar till att alla länets invånare har tillgång till kultur och skapande. Utifrån de uppdrag och mål för Länsteatern och Arkivcentrum, som pekas ut i regionens kulturplan, har vi valt att förstärka deras anslag, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kulturnämnden.

Även Stadra teater och ett utökat arbete med filmkulturell verksamhet får ett utökat anslag jämfört med i fjol.

- Den lokalt förankrade kulturen är viktig. Jag är glad över att vi i Region Örebro län tillsammans med Statens kulturråd kan bidra till länets kulturaktörer och ett jämlikt och tillgängligt kulturliv med fokus på barn och unga, säger Malin Silén (KD), ledamot i kulturnämnden.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 2 april 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh

Publicerad av Mia Eriksson