Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Extra pengar till kulturen ska säkra den kulturella infrastrukturen

Region Örebro läns kulturnämnd ger sex kulturaktörer i länet ytterligare 4,4 miljoner kronor i år. Pengarna kommer från de 150 miljoner kronor som regeringen gav Kulturrådet i uppdrag att fördela till regionerna innan midsommar. Stödet är tillfälligt för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin.

- Coronapandemin har drabbat kulturen hårt med stora bortfall av publik och därmed intäkter. Det har drabbat såväl enskilda kulturutövare som de större institutionerna, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden. Nu kan vi, tack vare statliga pengar, fördela ut drygt fyra miljoner kronor för att inte riskera den kulturella infrastrukturen i länet.

Mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin

- De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin riskerar att skapa bestående skada för länets kulturliv, säger Eva-Lena Jansson (S), vice ordförande i kulturnämnden. Därför gör vi nu en extra satsning på flera av de större kulturaktörerna för att mildra pandemins konsekvenser. Vårt stöd ska bidra till fortsatt verksamhet och ett brett kulturutbud i hela länet.

Stödet på 4,4 miljoner kronor går till:

  • Örebro länsteater får 1 256 000 kronor
  • Länsmusiken i Örebro får 1 700 000 kronor
  • Opera på Skäret får 700 000 kronor (varav 300 000 kronor redan har betalats ut i förskott)
  • Örebro läns museum får 500 000 kronor
  • Stadra teater får 226 000 kronor
  • The non existent center får 40 000 kronor

Beslutet om det extra kulturstödet är fattat av kulturnämndens presidium med stöd av delegation från kulturnämnden. Fördelningen av pengar utgår från grundfinansieringen inom samverkansmodellen.

Region Örebro län fördelar årligen statliga och regionala medel motsvarande cirka 100 miljoner kronor för genomförandet av länets regionala kulturplan till de verksamheter som tillsammans bär upp stora delar av den regionala kulturella infrastrukturen. Det sker genom kultursamverkansmodellen.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 4 september 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh

Publicerad av Mia Eriksson