Ny satsning på dans och nycirkus i länet

Teater Martin Mutter och Region Örebro län får drygt en halv miljon kronor från Statens Kulturråd för nya projekt inom dans och nycirkus. Projekten är tänkta att stärka dansen och nycirkusens position i länet, två scenkonstområden med svaga strukturer.

Projektet Cirkus Örebro kommer drivas av Teater Martin Mutter och projektägare för (d)Ansats är Region Örebro län.

Teater Martin Mutter har producerat scenkonst för barn och unga i många år. I projektet Cirkus Örebro vill de introducera nycirkus i regionen genom att arrangera och producera cirkusföreställningar och pedagogisk verksamhet för barn och unga.

- Vi är jätteglada över möjligheten att få utveckla och erbjuda nycirkus, inte minst med tanke på att det är något nytt för publiken som inte finns här i länet än, säger Åsa Johannisson, chef och konstnärlig ledare för Teater Martin Mutter.

I Region Örebro läns projekt (d)Ansats är det fokus på att stärka arrangörer och danskonstnärer genom till exempel dansresidens och utbildningar.

- Det är dags för dansen att ta större plats på våra scener och andra platser runtom i länet. I och med projektet (d)Ansats kan vi ta ett steg i rätt riktning, vilket känns jätteroligt, säger Johanna Ström, utvecklingsledare för professionell dans på Region Örebro län.

De två projekten möts bland annat i gemensamma fortbildningsinsatser för professionella utövare inom dans och cirkus, residensverksamhet samt i ambitionen att utveckla turnéstrukturer.

Sidan granskades den 8 juni 2020

Innehållsansvarig: Katarina Strömgren Sandh