Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Den framgångsrika regionen: Hur kan Smart Specialisering stärka regional utvecklingskraft?

2019 firar Entreprenörskapsforum 25 år och det firas på den årliga konferensen Swedish Entrepreneurship Summit den 14 mars. I år är temat den framgångsrika regionen.

Hur kan smart specialisering stärka regional utvecklingskraft? Vad betyder utbildning, digital kompetens och entreprenörskap för regional tillväxt?

Örebroregionen har sedan 2017 en antagen Innovationsstrategi (Smart Specialiseringsstrategi)

- Vi är mitt i processen att förverkliga strategin på olika sätt, säger Kristina Eklöf, chef för område Näringsliv, som är en av talarna på Swedish Entrepreneurship Summit.

- Strategin är viktig för oss för att vi som en förhållandevis liten region ska kunna prioritera de begränsade resurserna vi har för innovationsarbete. 

Deltar gör även Martin Andersson, forskare Entreprenörskaps- forum och professor BTH

- På ett övergripande plan är syftet med smart specialisering att stärka regioners konkurrenskraft. I praktiken har smart specialisering kommit att handla om att på regional nivå jobba med att identifiera och prioritera områden med potential för tillväxt genom analys, dialog och samverkan.

- I sådana processer finns det dock en risk för att fokus läggs på redan etablerade branscher och stora företag i en region och att frågor om entreprenörskap och innovation får en mindre framskjuten roll. 

I programmet medverkar forskare, politiker och praktiker från såväl regional som nationell nivå. En av huvudtalarna är Folke Snickars, professor emeritus KTH och expert på regionala utvecklingsstrategier.


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 20 maj 2019

Innehållsansvarig: Sofia Kjörk

Publicerad av Karolina Vestman

Swedish Entrepreneurship Summit