Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Elvägspilot Hallsberg-Örebro

I den regionala utvecklingsstrategin finns en inriktning om att utveckla länet som nod i nationella och internationella transportstråk.

Då Region Örebro län har ett av landets mest trafikerade stråk för tunga transporter finns en stor potential att genomföra en elvägspilot just här. Länet har också god strategisk position i landet gentemot stråken mellan Stockholm, Oslo och Göteborg. En elväg skulle generera fördelar och möjligheter ur flera aspekter för Region Örebro län, regionala privata aktörer och för länet i stort. Som en del i omställningen för hållbara transporter så är detta ett viktigt steg att ta.
 
Under sommaren 2019 blev sträckan Hallsberg-Örebro utvald som en av två piloter inom Trafikverkets program för elvägar. Till skillnad från de fyra demonstrationsanläggningar för elvägsteknik som Trafikverket har handlat upp i Sverige så handlar dessa pilotprojekt om två längre sträckor, varav den i Region Örebro län är 28 km.
 
Trafikverket studerar och utreder ett flertal områden såsom teknik, miljöeffekter, kraftförsörjning och regelverk. Det ska slutligen leda till ett implementerat elvägsnät i större skala över hela landet. Parallellt pågår också ett regionalt arbete hos Trafikverket med upprättande av ny vägplan för sträckan. Inom ramen för Region Örebro läns arbete ingår att utreda flöden, kartläggning och att mobilisera aktuella aktörer som har intresse av att delta och bidra i pilotprojektet. Arbetet ska säkra användandet av elväg vid ett färdigställande.
 
Region Örebro län ser mycket positivt på projektet och tillsammans med lokala aktörer, i deras roll som varuägare, transportörer och logistikföretag, hoppas vi att en elväg finns på plats 2023 - här i vår region. 
 

Har du frågor? Är du aktör som ännu inte finns med i vårt nätverk men önskar att vara med?

Vänligen kontakta oss!

Vill ni läsa mer om elvägar? Ni finner mer information på Trafikverkets webbplats.

Trafikverkets program för elvägar.

Pilotprojekt elvägar Nynäshamn eller Örebro. 


Sid-funktioner och -information

Sidan granskades den 5 maj 2020

Innehållsansvarig: Simon Jäderberg

Publicerad av Rebecca Larsson

Kontakt

Simon Jäderberg
Projektledare Elväg
076-695 16 80

Karin Wallin
Projektledare Elväg
019-602 63 58

 

 

Trafikverkets program för elvägar

Pilotprojekt elvägar Nynäshamn eller Örebro