Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

AI har rankat världens främsta forskare – Jonas F. Ludvigsson med i toppstriden bland svenska forskare

Publicerad: 2023-10-04 09:40

Forskaren Jonas F. Ludvigsson hamnar på tredje plats bland framstående forskare inom medicin och hälsa i Sverige. Detta enligt en ny AI-baserad ranking som har gått igenom 30 miljoner forskare från mer än 200 länder. Underlaget bygger på publicerade vetenskapliga artiklar, antal gånger forskaren har citerats av andra forskare, utgivna böcker och vetenskapliga möten.

Bild på Jonas F Ludvigsson

Jonas F. Ludvigsson hamnade på bronsplats och rankas som trea bland alla forskare inom medicin och hälsa i Sverige. Foto: Elin Abelson.

Forskarna som deltar är verksamma inom många olika fält. Det är en stor ämnesbredd och några av områdena är agronomi, utbildningsvetenskap, ekonomi, matematik, litteratur, datavetenskap, medicin och juridik.

– Baserat på de senaste fem åren så rankas jag som nummer sju av alla svenska forskare inom alla fälten. Att jag har hamnat högt på listan beror bland annat på att jag jobbar väldigt hårt, men den viktigaste faktorn är att jag forskar tillsammans med många andra duktiga forskare både här i Örebro och på Karolinska institutet, säger Jonas Ludvigsson, överläkare inom verksamhetsområde barn- och ungdomsmedicin vid Universitetssjukhuset Örebro. 

Forskning är ett lagarbete

Han poängterar att resultatet för forskning beror väldigt mycket på medarbetarna man har omkring sig. Ensam är inte stark.

– Jag har en riktigt bra forskargrupp, både i Örebro och i Stockholm. De senaste två åren har tre av mina doktorander på Örebro universitet disputerat, vi jobbar hårt tillsammans. Hur det går för ens forskning beror väldigt mycket på medarbetarna man har omkring sig, säger han.

Han jobbar halvtid med patienter och går utöver det mycket jourer på kvällar och helger.

– Universitetssjukhuset Örebro är ett väldigt bra ställe att både forska och jobba kliniskt på. Det finns en stor förståelse på sjukhuset för att forskningen måste få ta tid. Jag ställer upp för min arbetsplats men jag känner verkligen att organisationen ställer upp för mig med. Men jag tror också att min forskning är till nytta för många patienter. Det känns bra, avslutar han.

Två andra forskare som är verksamma inom Region Örebro län och omnämns på listan är Olle Ljungkvist och Magnus Unemo. Grattis till Olle, Magnus och Jonas!

Är du nyfiken på vilka mer som hamnade på listan så kan du läsa hela sammanställningen - Highly Ranked Scholars

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 10 oktober 2023