Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Årets influensavaccination närmar sig

Publicerad: 2021-10-14 16:19

Det är snart dags att vaccinera sig mot influensa. Från och med den 30 oktober kan du boka tid för vaccination på länets vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

En man och en kvinna bokar tid för vaccination mot influensa.

Förra året uteblev influensasäsongen i Sverige. Med lättnader i restriktioner och en sannolikt lägre immunitet bland befolkningen, då ingen exponerades för viruset förra året, är det extra viktigt att vaccinera sig mot influensa i år.

Vaccination från och med 9 november

Är du gravid, över 65 år eller har en kronisk sjukdom, kan du vaccinera dig från och med den 9 november. För dig är vaccinationen gratis.

Även du som är hushållskontakt till en person med kraftigt nedsatt immunförsvar bör vaccinera dig. Det kostar 180 kronor. 

Vaccination från och med 22 november

Du som arbetar inom vård- och omsorg rekommenderas vaccination och kan vaccinera dig från och med 22 november. Kontakta din arbetsgivare för frågor om hur det organiseras på din arbetsplats.

Vaccination från och med 6 december

Övriga grupper kan vaccinera sig från och med 6 december. Det kostar 180 kronor. 

Tidsbokning

Du kommer att kunna boka tid via webbplatsen 1177.se eller via ett centralt telefonnummer. Du kommer inte att kunna ringa direkt till din vårdcentral eller till 1177 för att boka en tid.

I år behövs ingen särskild inloggning eller e-legitimation för att boka tid via 1177.se.

Vaccin mot pneumokocker

När du vaccinerar dig mot influensa kan du också bli erbjuden att ta vaccin mot pneumokocker. Vaccin mot pneumokocker rekommenderas till dig som är 65 år eller äldre eller har vissa kroniska sjukdomar. Pneumokocker är en typ av bakte­rier som kan orsaka till exempel lunginflammation. Vaccination är gratis om du är över 70 år eller har vissa kroniska sjuk­domar. Övriga betalar 250 kronor.

Läs mer om vaccination mot influensa på 1177.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 oktober 2021