Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Årets örebroare är smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen

Publicerad: 2021-05-31 16:55

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län, har utsetts till Årets Örebroare 2020 av Nerikes Allehandas läsare. Aldrig tidigare i prisets historia har någon enskild kandidat fått så många röster. ”Jag tänker att jag delar det här priset med så många andra”, är hennes kommentar till utmärkelsen.

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

”Pedagogiskt, tydligt och med en säker utstrålning får hon allmänheten att förstå och känna sig lugnare i vår största samhällskris.” Så löd motiveringen till att Gunlög Rasmussen, regionens smittskyddsläkare, blev nominerad till Årets örebroare.

Årets tävling har fått en speciell inramning, då Nerikes Allehanda bad sina läsare föreslå kandidater som gjort extra hjältepräglade insatser under pandemin. Gensvaret var rekordstort och bland förslagen valde en jury ut sju nominerade. Sedan var det upp till allmänheten att rösta.

Bland de nominerade blev det slutligen Gunlög Rasmussen som kammade hem segern med det största antalet enskilda röster i prisets historia. ”En grovjobbare i frontlinjen som blivit oerhört populär”, skrev Anders Nilsson, chefredaktör som en kommentar till priset.

Gunlög Rasmussen är specialistläkare i infektion och tillträdde som smittskyddsläkare 2018. I och med pandemin har hon hamnat i händelsernas centrum. När hon nu fått ta emot blommor och den fina utmärkelsen är hon tacksam och glad, men riktar också en tanke till alla andra som jobbar med pandemin.

- Jag tänker att jag delar det här priset med så många andra som jobbat med covid under året.

Utmärkelsen Årets örebroare delas varje år ut på Örebrogalan (förutom i år då Gunlög Rasmussen av smittskyddsskäl fick ta emot blommorna i sin trädgård). Sedan priset startade 1996 har bland annat Ernst Kirchteiger, Josef Fares och Jens Schollin fått utmärkelsen och förra årets vinnare var Domingos Souza, hjärtkirurg på USÖ.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 juni 2021