Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Bilisters erfarenheter blir elbilsguide

Publicerad: 2022-05-24 07:45

Hur fungerar det med laddning och hur långt går en elbil? Hur dyr är en elbil och vad tycker elbilsägare om livet med elbil? Det är frågor som man kan ha om man tänker skaffa en elbil. I veckan lanseras en elbilsguide för dig som funderar på att köpa elbil.

Elbil på laddning

 

Försäljningen av elbilar har ökat markant det senaste året, men tröskeln till att köpa en elbil kan ändå vara hög. Därför har EU-projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel tagit fram en guide där du kan ta del av fakta om elbilar och hur elbilsägare ser på livet med elbil.

– Det finns i dag mycket information om elbilar på nätet. Men den kan vara svår att hitta, förstå och ibland till och med vara felaktig. Därför kände vi att en elbilsguide verkligen behövdes, säger Katja Hagström, projektledare Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel i Örebro län.

Användare visar vägen

Elbilsguiden har tagits fram utifrån fakta om elbilar men också genom en enkät med 450 elbilister. De har fått berätta om hur livet med elbilen fungerar i praktiken genom att svara på frågor som är återkommande i olika elbilsforum på nätet. Dessutom har de beskrivit sin erfarenhet av räckvidd, laddning samt hur elbilen motsvarar deras behov.

– På frågan vad som är bäst med elbilen så svarar mer än hälften av elbilsägarna att det är billigare med elbil än andra bilar. Och detta var innan bensin- och dieselpriserna steg under våren. Deltagarna delade dessutom med sig av flera bra tips om hur man planera sin resa och sparar batteri vid behov, säger Katja Hagström.

En del av något större

Elbilsguiden är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Fordon och drivmedel. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Utöver det deltar länsstyrelserna i Örebro, Södermanland, Östergötland, Västmanland, Uppsala och Stockholm tillsammans med Region Uppsala, Region Stockholm, Svealandstrafiken samt många kommuner från fyra av länen.

Fakta elbilsguiden

  • Guiden bygger på enkätsvar från 450 elbillister.
  • De svarande bodde  i hela landet, från Kalix i norr till Malmö i söder.
  • Variationen var stor kring vilka bilmärken personerna kör. De vanligaste märkena var Hyundai, Kia, Tesla och Volkswagen.
  • Enkäten lades ut i elbilsforum på Facebook mellan den 25 januari och 1 februari 2022.
  • Guiden innehåller även praktiska saker att tänka på vid köp.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 februari 2023