Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

En dag i forskningens tecken den 20 maj

Publicerad: 2022-03-08 11:44

Forskningsdagen, Clinical trials day, firas varje år den 20 maj i världen. ”Målet med dagen är att vi önskar ge allmänheten en inblick i aktuell forskning som bedrivs inom länet och skapa en yta för möte mellan invånarna och forskarna”, säger Anna Axelsson, projektledare på staben för forskning och utbildning.

Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett stort spektra av områden.

Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett stort spektra av områden.

Det var den 20 maj år 1747 som den första kända forskningsstudien påbörjades ombord på ett fartyg i Engelska kanalen. Kirurgen James Lind ville se hur han på bästa sätt kunde hjälpa de engelska sjömännen som hade skörbjugg.

Sedan studien på fartyget har forskningen gjort många och stora framsteg. Inom Örebro län pågår det dagligen forskning inom ett stort spektra av områden och det kommer att uppmärksammas denna dag.

Forskningsföredrag och utställare

– Utöver forskningsföredrag i Wilander salen så kommer dagen dels bjuda på prova-på-stationer där det blir möjligt att testa verkliga moment tagna från forskningsprojekt, dels finns det montrar med spännande utbud kopplat till forskning. Besökarna kan ta en fika medans de minglar mellan montrarna, säger Jonas Appelberg, verksamhetschef Kliniskt forskningscentrum och medverkande i arrangemangsgruppen för dagen.

Han får medhåll från Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap, som också är med i arrangemangsgruppen. Clinical trials day är ett samarrangemang mellan Region Örebro län och Örebro universitet. Det kommer även att delta olika samverkansparter såsom branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige, LIF, och Kliniska Studier Sverige.

– Klinisk forskning bidrar till att vården blir mer effektiv och jämlik. Det är en pågående process och dagens forskning kommer framöver att kunna bli sättet vi utför vår vård på, berättar Eva Norgren Holst, projektledare på staben för forskning och utbildning samt med i arrangemangsgruppen för eventet.

Program - En dag i forskningens tecken, 800.jpg

Information om dagen

I Wilandersalen presenterar 20-talet forskare sina aktuella projekt och via digitala länkar kommer också alla presentationer att kunna följas från föreläsningssalar på Lindesberg och Karlskoga lasarett.

Program 

Inbjudan till allmänheten

Inbjudan till forskare, forskningsstödjande personal och studenter

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 maj 2022