Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Ortopedteknikerns uppgift - en kombination av modern teknik och hantverk

Publicerad: 2024-03-06 16:07

Varje år föds 60 barn med dysmeli, en diagnos som innebär att man saknar en arm, hand, fot eller ett ben. Diagnosen räknas till en av de sällsynta men på Universitetssjukhuset Örebro är man väl bekant med den och tack vare ortopedtekniker som Maria Fiske kan många leva ett aktivt liv, som vem som helst.

Maria arbetar på armprotes

Maria Fiske, ortopedtekniker, tillverkar både proteser till den som vill fiska som den som vill cykla.

I en verkstad på sjukhusområdet tillverkar Maria och hennes kollegor nämligen proteser och ortoser, ett slags yttre stöd för en kroppsdel, för den som behöver. Bland patienterna finns ofta personer i alla åldrar med dysmeli:

- Jag gör bland annat greppsanpanpassningar som man kan fästa i cykelstyret för den som vill cykla och ibland vill någon ha en protes så man kan åka skidor, berättar Maria Fiske. Jag har också varit med och gjort proteser för att kunna hålla fast innebandyklubbor och fiskespön.

Styrs via elektriska impulser

Inledningsvis behöver barn byta ut sina proteser ofta i takt med att de växer.

När barnet är mellan sex och åtta månader kan man konstruera en passiv protes som ser ut som en arm eller hand men också kan användas som stöd och mothåll när barnet rör sig.

- Från cirka tre års ålder tillverkar vi den första myoelektriska protesen som kan liknas vid en robothand där några av fingrarna styrs via elektriska impulser från musklerna. Då kan barnet börja öva på att greppa med protesen.

Ny protes en gång i halvåret

Sen finns det avancerade multifunktionella proteser där man kan styra varje finger för sig. För att få en sån protes måste man göra en ansökan tillsammans med sin arbetsterapeut, där man visar på att man verkligen har behov av den typen av protes.

- Oftast behövs en ny protes en gång i halvåret till att börja med. Roligast är när man får byta ut en som är riktigt välanvänd vilket är ganska vanligt när det gäller barn.

Konstnärlig ådra viktig

För att bli skicklig inom yrket krävs det att man är tekniskt intresserad och inte rädd för maskiner men det är lika viktigt att vara intresserad av hantverk och ha en konstnärlig ådra konstaterar Maria Fiske.

- Vi arbetar med allt från skinn, plast och vax till kolfiber och man måste vara bra på att hitta lösningar så att protesen både får det utseende och den funktion som passar patienten. 

- Just nu är det brist på ortopedtekniker så jag vill gärna uppmuntra den som funderar på yrket att utbilda sig. Jobb finns det både inom den offentliga och privata sektorn. Själv valde jag att jobba här för att det är en stor enhet med många patienter som har olika behov. Det är alltid roligt att få följa hur proteserna växer och blir större i takt med att patienterna blir det.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 6 mars 2024