Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Enklare att göra smarta och hållbara affärer med ny webbplats

Publicerad: 2022-01-18 08:48

Nu lanseras en ny webbplats där du enkelt får koll på företag som arbetar med sociala och miljömässiga mål. Den nya digitala plattformen självklart.nu ska underlätta för kommuner, företagare och privatpersoner att göra smarta och hållbara affärer med sociala företag i Örebro län.

Ett av företagen som finns med på webbplatsen är Kapell, Sy & fixarverkstan som Svealandstrafiken nyligen slöt avtal med. Syverkstan, som de kallas i dagligt tal, vill erbjuda människor en nystart i arbetslivet:

–  Att få det här uppdraget betyder otroligt mycket för oss, det ger Syverkstan en grund för ett helt år. Och ännu viktigare, det kommer att visa oss själva och andra att vi har kapacitet att ta på oss större uppdrag, säger Åse Sundqvist, styrelseledamot för Syverkstan.

– Genom Svealandstrafikens avtal med sociala företag får vi både tillgång till hög kompetens och kan bidra till att fler människor kan komma tillbaka till arbetslivet, vilket är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Den nya webbplatsen ger kunskap som gör det lättare att identifiera och strategiskt planera för kommande upphandlingar och vilka behov sociala företag skulle kunna uppfylla, säger Emma Bratt, upphandlare på Svealandstrafiken.

En unik satsning i spåren av coronapandemin

Webbplatsen är en av flera stödåtgärder som Region Örebro län satsat på med anledning av pandemin. Den kommer att uppdateras kontinuerligt och fyllas på med fler sociala företag.

–  De sociala företagen är en viktig del av näringslivet. Därför behöver vi rikta mer fokus mot dem och deras verksamheter eftersom de kan spela en nyckelroll i några av de samhällsutmaningar vi står inför, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns tillväxtnämnd.

–  Vi vill underlätta för länets sociala företagare att fortsätta göra nytta för samhället, sina kunder och sig själva. Förhoppningen är också att på sikt stärka och utveckla det sociala företagandet, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i Region Örebro läns kulturnämnd.

Fakta

  • Webbplatsen självklart.nu består av tre delar; information om socialt företagande, lyckade och inspirerande exempel på affärer mellan offentlig verksamhet och sociala företag samt ett register över sociala företag som vill och kan göra affärer i Örebro län.
  • Det är Coompanion Mälardalen som på uppdrag av Region Örebro län utvecklat och förvaltar den nya webbplatsen.
  • Coompanion främjar entreprenörskap som värnar om social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, genom att erbjuda rådgivning, information och utbildning inom kooperation och tillsammansföretagande.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 februari 2023