Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Felaktigt packade provtagnings-kit kan ha lämnats ut på tio platser i Örebro län

Publicerad: 2021-06-18 20:21

Några av de provtagnings-kit som lämnats ut via lådor på tio olika platser i Örebro län under den senaste veckan har packats på fel sätt. Det innebär att vissa personer som har testat sig från och med måndag till och med fredag kan ha fått ett felaktigt provsvar. ”Dessa personer ska testa sig på nytt så fort som möjligt”, säger Maria Gunnarsson, Region Örebro läns samordnare för provtagning covid-19.

I lådorna som finns utplacerad på 32 platser i Örebro län kan den som behöver testa sig för en pågående infektion av covid-19 själv hämta ett provtagnings-kit. För att utföra testet krävs e-legitimation som man använder för att koppla provet till sig själv och registrera det på 1177.se.

Några av de provtagnings-kit som har lämnats ut under den här veckan har packats på fel sätt. QR-koden som man registrerar sitt prov med via 1177.se och streckkoden som sitter på provtagningsröret har lagts in felaktigt i ett oklart antal kit. Det gör att rätt prov inte kopplas till rätt person vilket i sin tur medför att vissa personer kan ha fått felaktiga provsvar.

- Vi uppmanar alla som har provtagit sig vid någon av de tio berörda lådorna, från och med måndag till och med fredag den här veckan, att testa sig på nytt. Provtagningen bör göras så fort som möjligt. Om någon har tagit med ett provtagnings-kit hem, från någon av dessa lådor den här veckan, ska man kasta kitet och hämta ett nytt, säger Maria Gunnarsson.

Personerna som testat positivt kommer att bli kontaktade via smittspårningsenheten. Smittspridningen under den senaste veckan har varit jämförelsevis låg. Det totala antalet positiva fall påverkas inte av det inträffade. Men man kan inte utesluta att enskilda individer har fått ett felaktigt provsvar.

- Det är beklagligt att detta har hänt. Vi har identifierat berörda provtagningsplatser och varit i kontakt med dem för att informera om felet, samt sett till att alla har tagit bort samtliga kit som har levererats under den här veckan, säger Maria Gunnarsson.

Nya provtagnings-kit har nu levererats till berörda verksamheter.

 

De platser som fått felaktigt packade provtagnings-kit är:

Kumla - Fylsta

Ängen

Skebäck

Tybble

Lindesberg

Lekeberg

Adolfsberg

Hällefors

Brickebacken

CV

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 juni 2021