Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

”Fler borde få veta hur hårt Anna har jobbat”

Publicerad: 2022-03-29 08:41

– Är det någon som ska uppmärksammas så är det Anna. Hela pandemin har hon dragit ett tungt lass för att få diagnostiska metoder för covid-19 att fungera, berättar kollegan Helena Isaksson.

Anna Andersson, biomedicinsk analytiker på verksamhetsområde  Laboratoriemedicin, klinisk mikrobiologi på USÖ överraskades med månadens  Tillsammanstårta.

Anna Andersson, biomedicinsk analytiker på verksamhetsområde Laboratoriemedicin, klinisk mikrobiologi på USÖ överraskades med månadens Tillsammanstårta. Hon trodde först att Tillsammans-redaktörerna försökte dela ut tårta till fel person.

Anna Andersson jobbar som biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicin, klinisk mikrobiologi på USÖ. Hon är processansvarig för metoderna som diagnostiserar covid och influensa och ansvarar för att alla som jobbar med metoderna är uppdaterade på senaste nytt.

– Anna har haft ett svårt uppdrag. Ibland har vi fått byta metod från en dag till en annan. Hon har haft ansvar för att utbilda alla, samtidigt som hon bollat brist på reagens, förbrukningsmaterial och en stor personalbrist, berättar kollegan Emma Adolfsson.

Innan pandemin var verksamheten igång dagtid måndag till fredag.

– Nu jobbar vi alla dagar i veckan fram till klockan 23. När man jobbat sjudagarsvecka är man inte på topp dag sju. Anna har verkligen värnat om att vi som medarbetare ska få verksamheten att fungera och att vi ska orka genom hela pandemin. Fler borde få veta hur hårt Anna har jobbat. Därför nominerade vi henne till Tillsammanstårtan, berättar Helena Isaksson.

När tårtan ska delas ut har Anna Andersson lurats till fikarummet i tron att det är någon annan som ska få tårta. Förvirringen blir stor innan Anna fattar att det är hon som är dagens huvudperson.

– Oj, nu blev jag jättechockad. Jag trodde att ni gav tårtan till fel person. Jag känner mig oerhört glad och rörd. Att mina kollegor ordnat det här betyder jättemycket, säger Anna Andersson.

Hon och hennes kollegor var bland de första i Sverige att sätta upp analys för covid-19.

– I början kunde vi även hjälpa andra regioner med deras analyser. Men det ändrade sig snabbt. Vi toppade på cirka 31 000 prover som passerade vårt labb en vecka i januari. Då analyserade vi cirka 10 000 här och resterande prover skickades till externt labb, berättar Anna Andersson.

Text: Victoria Rydergård
Foto: Oskar Schriever-Abeln

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 mars 2022