Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Bli inte utan din medicin i sommar

Publicerad: 2024-05-23 12:43

Förnya ditt recept redan nu, om din medicin tar slut i sommar eller tidig höst. I sommar kan receptförnyelse ta längre tid än vanligt. Maria Nyström, distriktsläkare och medicinsk rådgivare förklarar varför.

Porträtt Maria Nyström, distriktsläkare och medicinsk rådgivare

Maria Nyström, distriktsläkare och medicinsk rådgivare

Varför ska jag förnya recept i god tid inför sommaren?

Du kan få vänta längre än vanligt för att få ett recept förnyat under semestertider, då bemanningen är reducerad. Om du vet att din medicin kan ta slut under sommaren eller början av hösten, rekommenderar jag att du förnyar recept så snart som möjligt, så att du inte blir utan din medicin.

Vad händer om jag inte gör det?

Om du är sent ute kan du i värsta fall bli utan medicin under en tid. Det är alltid  viktigt att du förnyar dina recept och hämtar ut dina läkemedel i god tid, gärna ½-1 månad innan de tar slut. Det är ibland brist på vissa läkemedel vilket gör att det är extra viktigt att ha framförhållning. Under sommaren kan du få vänta lite längre än vanligt för att få ett recept förnyat.

Hur kan jag förnya mitt recept?

Om du har e-legitimation kan du när som helst skicka in önskemål om receptförnyelse via e-tjänsterna på 1177.se. Det är enkelt och det finns en bra guide på 1177.se om hur man gör. Du kan också ringa vårdcentralen eller mottagningen som skrivit ut receptet. Vissa vårdcentraler har även en särskild brevlåda på plats, där man kan lämna in sitt önskemål om receptförnyelse i pappersform.

Hur lång tid tar det att få sitt recept förnyat?

Vanligen tar det tre arbetsdagar från dess att önskemålet kommit in till oss, tills det finns att hämta på apotek. Men under sommaren kan det ta lite längre tid, avslutar Maria Nyström.

Tips

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 23 maj 2024