Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Forskning vid Universitetssjukhuset Örebro kan förbättra chanserna att överleva hjärtstopp

Publicerad: 2022-02-22 11:06

Unik forskning vid Universitetssjukhuset Örebro kan ge större möjligheter till att överleva hjärtstopp. ”Vår forskning visar på effekterna av en så kallad aortaocklusionsballong och dess optimala placering vid pågående hjärt-lungräddning. Den bör placeras under hjärtnivå för bästa effekt”, säger Emanuel Dogan, läkare och forskare.

Forskaren Emanuel Dogan och aortaocklusionsballong.

Forskaren Emanuel Dogan och aortaocklusionsballong. Foto: Elin Abelson.

Årligen drabbas cirka 6 000 personer av hjärtstopp i Sverige. En av de viktigaste faktorerna för att öka överlevnaden är att tidigt påbörja hjärt-lungräddning för att öka blodtillförseln till hjärta och hjärna.

– Vi har sett att enbart hjärt-lungräddning inte är tillräckligt för att ge goda chanser till överlevnad. Förbättringar är angelägna då endast cirka 10 procent överlever och skrivs ut från sjukhuset, säger Emanuel Dogan, läkare på anestesi- och intensivvårdskliniken och tidigare doktorand på Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet.

Blodflödet centraliseras till hjärta och hjärna

I sin avhandling har Emanuel Dogan utfört experimentella studier med en aortaocklusionsballong. Det är en uppblåsbar ballong som placeras i den stora kroppspulsådern via en ljumskartär. Ballongen fylls sedan med vätska vilket medför att blodflödet till nedre kroppshalvan avstannar. Detta gör att blodflödet omdirigeras till de viktiga organen hjärta och hjärna.

– På detta sätt kan blodflödet centraliseras till de organ som bäst behöver blod under pågående hjärt-lungräddning. Vi har studerat och försökt optimera dessa positiva effekter av aortaocklusionsballong vid hjärtstopp, säger han.

Behandlingsmetoden har potential att förbättra chansen för patienten att återfå sin egen cirkulation och öka möjligheterna till överlevnad. Forskningsstudier som undersöker behandlingsmetoden på patienter som drabbats av hjärtstopp pågår just nu på flera håll i världen.

– Det ska bli mycket spännande att se resultaten från dessa studier, säger han hoppfullt.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 27 september 2022