Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Handkirurger finslipar operationstekniker

Publicerad: 2023-05-24 13:42

Nyligen har handkirurgen hållit en artroskopi- och dissektionskurs på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ. Det är första gången den här typen av kurs ges i Sverige.

Handkirurger övar operationstekniker

Handkirurger övar operationsteknik. Fotograf: Håkan Risberg

– När vi ska gå en sådan här kurs brukar vi behöva åka till Danmark eller Tyskland. Men nu har vi den på plats här på USÖ. Vi har 12 kursdeltagare, det är läkare från USÖ och från övriga Mellansverige. Förutom att det är väldigt praktiskt att ha kursen här så skapar vi också ett forum för handkirurger i Mellansverige där vi får möjlighet att utbyta erfarenheter, säger Daniel Reiser, överläkare på handkirurgen USÖ och en av initiativtagarna till kursen.

Kursen består av både föreläsningar och praktiska övningar. Den vänder sig främst till specialistläkare i handkirurgi men även ST-läkare kan delta. Föreläser gör bland annat Daniel Reiser och Mattias Hedspång, båda handkirurger på USÖ.

– Vi har även externa föreläsare som Anders Wallmon, som är verksam i Göteborg, Lars Adolfsson professor Linköpings universitetssjukhus och Maria Wahlström specialistläkare, Akademiska universitetssjukhuset Uppsala, säger Daniel Reiser.

Under den praktiska delen får kursdeltagarna öva sin operationsteknik för ingrepp vid ligamentskador i händerna. De operationstekniker de övar är artroskopi och öppen kirurgi. Men även den relativt nya tekniken nanoskopi tas upp i kursen.

Att det är en uppskattad kurs bekräftar Karolina Karlsson och Madeleine Harrysson, som är två av deltagarna. De är överens om att de har lärt sig väldigt mycket och kommer att ha stor nytta av sina nya kunskaper.

För att få till den rätta tekniken och fingerfärdigheten övar de deltagande handkirurgerna på donerade händer. Detta är möjligt tack vare de människor som donerar sin kropp till forskning efter sin död.

Handkirurgiska ingrepp kurs-2.jpgFotograf: Maria Bergman.

– Det här är en bra möjlighet för våra handkirurger att verkligen få öva på sin operationsteknik. Så att när det verkligen gäller på riktigt, då sitter tekniken, säger Daniel Reiser.

För att det skulle vara möjligt att hålla kursen i Örebro har Daniel Reiser anlitat det externa företaget Arthrex som bland annat står för den buss där den praktiska delen av kursen hålls. Men även den organisation och det pappersarbete som behövs för att få tillgång till donerade organ.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 juni 2023