Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hassan – bästa AT-handledaren

Publicerad: 2022-03-28 11:07

För andra gången i rad får kirurgen Hassan Kahwaji på Karlskoga lasarett utmärkelsen bästa AT-handledare. Att handleda unga läkare är en viktig del av jobbet, menar han.

Tre läkare instrueras vid en bråckoperation på Karlskoga lasarett.

Hassan Kahwaji instruerar tre unga läkare vid en bråckoperation på Karlskoga lasarett. Aleksei Zukovets opererar och övriga assisterar eller tittar på.

Varje termin utser AT-läkare som slutar sin allmäntjänstgöring i Region Örebro län den bästa AT-handledaren på respektive sjukhus. Hassan Kahwaji, specialistläkare inom Verksamhetsområde kirurgi, får nu utmärkelsen för andra gången i rad. 2020 fick han också handledarpriset ”Årets ledstjärna” av Sylf Örebro. Att handleda unga läkare ser han som en viktig del av jobbet.

 – Första gången förstod jag inte varför jag fick pris. Jag tyckte bara att jag hade gjort mitt jobb. Men nu ser jag det som bra feedback. AT-läkarna är nöjda och uppskattar det jag gör. Det är uppmuntrande och gör att jag vill ge mer. Blir de duktiga kommer det patienterna till godo.

Hur blir man en bra handledare?

– Det är viktigt med samtal och att fundera kring vad som är orsaken till olika problem. Man ska inte bara säga ’ryck upp dig’, utan bekräfta och vara lyhörd för hur den andra personen mår. Som handledare är jag som en pappa eller farbror till de unga läkarna. På samma sätt som min pappa som också var läkare, tog hand om mig, vill jag ta hand om dem. Jag vill lära dem allt jag kan!

Hassan Kahwaji kom som flykting från Syrien 2014. Det första året i Sverige tillbringade han på en flyktingförläggning och pluggade svenska på egen hand. Som kirurg var han angelägen om att få börja jobba så fort som möjligt, för att inte tappa sina färdigheter, men vägen in i den svenska sjukvården blev lång.

– Det var tufft. Jag känner stor tacksamhet inför mina lärare. Jag fick först lära mig det svenska vårdspråket, sedan gjorde jag ett halvårs provtjänstgöring och så småningom blev det ST-tjänstgöring. Efter att ha jobbat i Örebro som traumakirurg kom jag till Karlskoga.

I Syrien lovar den som får sin läkarlegitimation att handleda unga läkare. För Hassan Kahwaji har det alltid varit ett självklart uppdrag.

Sara Farsani, AT-läkare i Karlskoga, ler stort när hon ska beskriva sin handledare Hassan.

 – Han är väldigt bra på att förklara. Sen är han snäll, hjälpsam och mycket bra när man har bakjour och behöver stöd.

Hassan Kahwaji understryker vikten av att skapa en god stämning. Han försöker alltid vara glad, köper gärna med sig godis eller skaffar mat så att de kan sitta ner och prata en stund. Det händer också att han avlastar AT-läkarna när de jobbar på akuten.

– Det har hänt att jag sagt åt dem att gå och lägga sig en stund och att jag hoppat in och jobbat. Det är varken bra för dem själva eller patienten om de är för trötta.

Om han kunde förändra något med handledarskapet så skulle det vara att ge handledarna större möjlighet att styra över schemaläggningen.

– AT-läkarna är till cirka 80 procent på akuten idag. Jag tycker att de missar mycket och att de borde jobba lika mycket inom alla delar; mottagning, avdelning, operation och akuten. Det är viktigt att de får en bred kunskap om yrket.

Just bredden inom yrket återkommer Hassan Kahwaji till och det beror bland annat på hans egen bakgrund. I krig och andra typer av kriser prövas systemet och då gäller det att kunna hjälpa till med allt, menar han.

Den senaste tiden har dessa erfarenheter aktualiserats. Kriget i Ukraina berör honom djupt. Minnen från Syrien kommer upp till ytan. Han har varit i kontakt med olika hjälporganisationer och har gjort sig beredd att åka ner och arbeta i ett fältsjukhus.

– Jag tror att många av oss som har upplevt krig känner samma sak. Just nu kan jag göra mer nytta där nere än jag gör här hemma. Jag vet hur man överlever i krig och vill att min kunskap ska komma till användning.

Text: Johanna Berglund
Foto: Håkan Risberg

Pristagare bästa AT-handledare 2021:

Hassan Kahwaji, specialistläkare inom VO kirurgi, fick pris från Karlskogas AT-läkare.

Alena Chapuryna, distriktsläkare på Hällefors vårdcentral, fick pris från AT-läkarna i Lindesberg.

Nina Hanser, specialistläkare inom VO kirurgi, fick pris på Universitetssjukhuset Örebro.

Motivering för Hassan Kahwaji:

”Hassan Kahwaji är för oss en mycket duktig kirurg, vän, mentor och handledare. Han visar alltid sitt största engagemang till oss AT-läkare och gör kirurgi intressant, oavsett bakomliggande kirurgiskt intresse. Han får oss att hantera de svårigheter och utmaningar som kirurgi ställer oss inför på ett lärorikt, adekvat och utmanande sätt. När det kör ihop sig finns alltid Hassan där med en hjälpande hand, en godisbit eller som en vänskaplig kollega, vilket skapar en god stämning i gruppen. Om det vore upp till Hassan skulle vi alla bli kirurger men så kommer det tyvärr inte att bli efter vår AT. Dock kommer vi alla minnas honom som vår bästa handledare under dessa 21 månader på väg mot vår legitimation. Ett mycket välförtjänt pris för en mycket uppskattad man!”

Hassan Kahwaji, specialistläkare inom VO kirurgi och AT-läkaren Sara Farsani

Hassan Kahwaji, specialistläkare inom VO kirurgi och AT-läkaren Sara Farsani

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 mars 2022