Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hederspris till USÖ-chefer

Publicerad: 2021-12-20 15:16

Guldkransen delas varje år ut till ledare inom vård och omsorg som bidragit till en positiv utveckling på sin arbetsplats. I år går hederspriset till Pernilla Bjering och Simon Magnusson, avdelningschefer på USÖ.

En kvinna och en man står bredvid varandra framför ett fönster.

Pernilla Bjering och Simon Magnusson.

Bakom priset står LiVO, Ledarna inom vård och omsorg. De har i år haft många nomineringar att välja bland.

– Först var vi chockade att vi gick till final. Många otroligt kompetenta ledare i Sverige var nominerade. När vi fick veta att vi hade fått hederspriset kändes det både ärofullt och hedersamt. Jag är jätteglad, säger Pernilla Bjering.

Hon och Simon Magnusson är avdelningschefer på avdelning 37 på Universitetssjukhuset Örebro. De var med och startade upp den första covid-avdelningen under pandemin och fick därefter ställa om verksamheten många gånger i takt med att smittspridningen ökade och minskade. Arbetet under pandemin är en anledning till att de har fått priset. Att vara tydlig och rak och skapa trivsel i gruppen är också egenskaper som bidragit till att de har fått det fina priset.

Vi har jättefokus på att personalen ska ha det bra. Vi vill hitta glädje i det lilla, vi fokuserar på det positiva och är måna om våra anställda, säger Simon Magnusson.

Till en början var Pernilla ensam chef på 37:an. Men med cirka 80 anställda upplevde hon att arbetsbördan var för stor. Hon bad om förstärkning och det var då hon och hennes biträdande chef Simon Magnusson började dela på chefskapet. När de blev nominerade till Guldkransen visade det sig att de var de första ledarna i Guldkransens historia som nominerats för ett delat ledarskap. Det förvånar Pernilla som ser många fördelar med att dela på jobbet.

– Vi kompletterar varandra. Det finns utmaningar med delade ledarskap, men att vi valde varandra gör det mycket lättare. Vi trivs ihop. Fördelen med att dela är att man alltid har någon att bolla med och att man kan växeldra. Är jag trött kan Simon ta över ett tag och vice versa.

Simon Magnusson är sjuksköterska och har tidigare jobbat på ortopeden på Danderyds sjukhus i Stockholm. Pernilla Bjering är också sjuksköterska och har bland annat jobbat på akuten på USÖ och som facklig representant för Vårdförbundet innan hon kom till ortopeden. Att få hederspris i Guldkransen betyder mycket för dem båda.

Det är det finaste pris jag någonsin fått. Utmärkelsen ger mig energi att vilja mer och kämpa vidare, säger Pernilla Bjering.

Avdelning 37 har fram tills för några veckor sedan varit en vårdavdelning för patienter med akuta ortopediska skador. Men från och med mitten av november är avdelning 37 en akut- och traumaavdelning för patienter som har både ortopediska och kirurgiska åkommor. Framöver kommer Simon och Pernillas arbete att handla mycket om den stora omställningen från renodlad ortopedavdelning till akut- och traumaavdelning med samarbeten över klinikgränserna. Det blir en av utmaningarna. En annan utmaning, menar Simon, är rörligheten bland personalen.

Vi vill bygga kvalitet och det kan vara svårt ibland när personalen byter jobb och rör på sig mycket. Det tar tid att bygga upp kunskap. Personal som har jobbat länge och har kunskapen ”i ryggmärgen” är värdefulla.

Text: Johanna Berglund
Foto: Maria Bergman

FAKTA

Vinnare av Gulkransen 2021 blev Seila Mujic, rehabchef Växjö kommun.
Hederspristagare blev Johanna Derehall, områdeschef, Flens kommun och Simon Magnusson och Pernilla Bjering, avdelningschefer, Region Örebro län.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 21 december 2021