Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Hjälp till att spåra smittan för att förhindra spridning av covid-19

Publicerad: 2021-12-22 14:27

Om du får ett positivt resultat på ditt covid-19-test ska du först och främst stanna hemma för att inte smitta människor i din omgivning. Enligt smittskyddslagen ska du också medverka i smittspårningen tillsammans med hälso- och sjukvården.

– Du kommer att bli kontaktad av en smittspårare från Region Örebro län via e-tjänsterna på 1177.se, eller via telefon om du saknar bankID. Vi skickar ut frågor via vad vi kallar smittspårningsformulär till alla med tillgång till 1177.se så snabbt vi hinner alla dagar mellan klockan 8-16, säger Björn Strandell, medicinskt ansvarig läkare för smittspårningen inom Region Örebro län.

När du får avisering om smittspårning

När du får avisering om smittspårningsformuläret är det viktigt att du så snabbt som möjligt hjälper till och fyller i formuläret samt följer de restriktioner och den information som finns med via länkar. I normalfallet kontaktas alla via telefon men i perioder av mycket stor smittspridning är en prioritering av vilka Region Örebro län ringer upp nödvändig för att hinna med. Om du behöver hjälp av smittspårare kan du meddela det via formuläret.

Fundera på vilka du har varit i kontakt med

Det du också ska göra är att fundera på vilka människor du har varit i nära kontakt med, det vill säga som du träffat under minst 15 minuter inom två meters avstånd, från och med 48 timmar innan du kände dig sjuk till och med nu.

– När du funderat ut vilka människor som ryms inom den gruppen ska du så fort som möjligt informera dem om att du testat positivt för covid-19, säger Björn Strandell.

Det handlar om personer som du eventuellt bor tillsammans med men också om personer du haft kontakt med i samband med till exempel:

  • arbete/studier/skola/förskola,
  • sammankomster som fester och bröllop samt
  • idrotts- och fritidsaktiviteter.

Om du på din arbetsplats eller inom annan verksamhet har träffat personer som du kan ha utsatt för smitta ska du dessutom informera din chef, lagledare, rektor eller motsvarande.

– Smittspårare kan hjälpa dig att bedöma vilka av dina kontakter som behöver lämna prov för covid-19, oavsett om de har symtom eller inte, säger Björn Strandell.

Mer information

På 1177 Vårdguiden kan du läsa mer om smittspårning och vad du i övrigt ska göra om du fått ett positivt resultat på ditt covid-19-test.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 22 december 2021