Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Influensasäsongen närmar sig - extra viktigt att vaccinera sig i år

Publicerad: 2021-10-29 11:38

Årets influensavaccination närmar sig och det börjar bli dags att boka tid för vaccination mot influensa. I år startar vaccination mot influensa för riskgrupper den 9 november. Personal i vård- och omsorg kan vaccinera sig från och med den 22 november och allmänheten från den 6 december.

- Förra vintern uteblev influensasäsongen i Sverige. Råden under pandemin har även bidragit till en låg spridning av andra virusinfektioner och vi har sannolikt en lägre immunitet mot influensa i befolkningen. Därför är det extra viktigt att personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal vaccinerar sig för att skydda de som riskerar svår sjukdom på grund av influensasjukdom, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Vaccinering inför varje säsong

Influensa orsakas av influensavirus. Smittsamheten är hög och vissa grupper riskerar att bli svårt sjuka. Bästa sättet att skydda sig mot influensa är genom vaccination.

- För att ha ett skydd mot influensa måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också  lite på sig mellan varje säsong. Inget vaccin skyddar till 100 procent, men de som insjuknar trots vaccinering kan få lindrigare symtom och färre komplikationer, förklarar Gunlög Rasmussen.

Vaccin mot pneumokocksjukdom

När du vaccinerar dig mot influensa kan du också bli erbjuden att ta vaccin mot pneumokocker.

- Vi rekommenderar vaccin mot pneumokocker till alla som är 65 år eller äldre eller har vissa kroniska sjukdomar. Pneumokocker är en typ av bakte­rier som kan orsaka till exempel lunginflammation, berättar Gunlög Rasmussen. Vaccination är gratis om du är över 70 år eller har vissa kroniska sjuk­domar. Övriga betalar 250 kronor.

Läs mer och boka tid på 1177.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 oktober 2021