Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Johanna tipsar om bästa semesterläsningen

Publicerad: 2023-06-20 08:43

Få saker är lika avkopplande som att läsa en bra bok. Johanna Berglund, som jobbar som utvecklingsledare litteratur hos Regional utveckling, tipsar om bästa semesterläsningen.

Johanna Berglund, utveckling.sledare litteratur hos Regional utveckling

Johanna Berglund, utvecklingsledare litteratur hos Regional utveckling

Deckare är något som många läser på sommaren.

– Här vill jag tipsa om örebroförfattaren Anna Janssons senaste serie Bergslagens blå. I den får man följa Örebropolisen Kristoffer Bark och hans kollegor som löser gamla mordfall, berättar Johanna Berglund.

Böckerna utspelar sig på olika platser i Bergslagen.

– Den senaste boken heter Tala med de döda, och i augusti kommer del 5 som utspelar sig i Hällefors. Serien innehåller spännande mordmysterier och som läsare kanske man även känner igen platserna som skildras, säger Johanna Berglund.

En annan författare med Örebro-koppling är Anna Jinghede.

– Hon är polis i Örebro och har tillsammans med kollegan Lena Ljungdahl skrivit deckaren Någon måste dö. Den är väldigt spännande och skildrar polisarbetet på ett realistiskt sätt eftersom båda författarna är poliser. Anna Jinghede och Lena Ljungdahl har även en mycket populär podd som heter Över min döda kropp. Den kan vara kul att lyssna på i sommar om man inte vill läsa, konstaterar Johanna Berglund.

För den som vill läsa romaner tipsar hon om Fredrik Backmans Björnstad-trilogi.

– Serien, som är ganska mörk, handlar om hur ishockeyn inverkar på en familj och en hel bygd och vad som inträffar när ett brott sker. Det här är en serie som man verkligen dras in i, säger Johanna Berglund.

– En annan författare som skriver böcker som man bara dras in i och inte vill sluta läsa är Majgull Axelsson. Hon har kommit med en ny roman som heter Svalors flykt. Den handlar om en psykolog som tar sig an en tonåring som har många problem. Majgull Axelsson har skrivit många bra böcker. Jag kan även tipsa om hennes roman Jag heter inte Miriam. Den skildrar ett gripande levnadsöde där man som läsare får följa med Miriam från hennes tid i koncentrationsläger till efterkrigstidens Sverige, fortsätter hon.

Johanna Berglund vill även tipsa om den norska författaren Maja Lunde.

– Hon har skrivit Binas historia och tre andra böcker i en serie utifrån ett miljötema. Det är vindlande romaner som engagerar. Binas historia handlar om vad som händer när bina försvinner från vår jord och hur det påverkar exempelvis matproduktionen. Den fjärde boken som har kommit nu heter Drömmen om ett träd. Den handlar om en katastrof som drabbar Svalbard. Där finns fröarkivet, ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Boken ställer viktiga frågor om ansvar och hållbarhet, säger hon.

För den som gillar science fiction vill Johanna Berglund slå ett slag för Klara och solen av Kazuo Ishiguro.

– Boken är en framtidsvision med AI-tema. Den handlar om den artificiella vännen Klara som blir såld som vän till en tonåring och får flytta in i hennes hem. Det är en riktigt fascinerande bok, konstaterar hon.

För den som gillar faktaböcker tipsar Johanna Berglund om I en sal på lasarettet: en berättelse om min mamma, tuberkulosen och folkhemmet av Björn Wiman.

– Boken handlar om hans mamma som vårdades för tbc när hon var barn. Han börjar gräva i minnen som hon har förträngt, men också i tbc:ns historia och hur samhället påverkades av sjukdomen. Man kan dra paralleller till corona-pandemin. Det är en spännande bok för den som gillar historia.

En helt annan typ av faktabok är Diamant Salihus Tills alla dör.

– Den handlar om gängkonflikterna i Rinkeby. Han har även kommit med en till bok som heter När ingen lyssnar. Den handlar om vad som hände under perioden när man knäckte den krypterade tjänsten Encrochat och hur det påverkade polisarbetet och de kriminellas aktiviteter.

Vad kommer du läsa under din semester?
– Jag ska läsa Natten av Sara Gordan. Det är en bok om en mamma som oroar sig för sin tonårsdotter som är ute i natten. Sedan tänkte jag läsa Avigt hav av Marie Darrieusecq, en roman som berör flyktingkrisen. Böckerna ligger på nattduksbordet just nu och väntar på att bli lästa, säger Johanna Berglund.

Text och foto: Victoria Rydergård

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 20 juni 2023