Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Kokboken gav 100 000 kronor till Nyckelfonden

Publicerad: 2021-11-30 10:07

Idén om att göra en kokbok med recept från lokala profiler fick Erik Nygren och Mikael Nilsson för flera år sedan. Men först lagom till förra julen blev den verklighet och försäljningen påbörjades. Nu har de nått sitt mål – att samla in 100 000 kronor till den medicinska forskningen på Universitetssjukhuset Örebro.

Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.

Från vänster: Annika Rosdahl, Erik Nygren, Bo Anderson och Mikael Nilsson. Foto Maria Bergman, Region Örebro län.

Kokboken ”För ett gott syfte” innehåller recept och smultronställen från lokala profiler. Var och en beskriver hur man tillagar favoriträtten men också vilken plats i länet som är den bästa enligt dem. Thorax-kirurgen Domingos Souza, årets Örebroare 2020, tillreder en brasiliansk rätt med bland annat bönor och kött som heter ”Feijoada”. Hans smultronställe i länet är Stadsparken där han ofta promenerar efter arbetet på Universitetssjukhuset Örebro. Kändisar som artisten Gladys del Pilar och revymakaren Peter Flack deltar också, liksom landshövding Maria Larsson och proffskocken Roger Hjälm.

Alla medverkande i boken har fått varsitt uppslag. Profilerna tillfrågades om att själva ta bilder och skriva ner sina favoritrecept.

– Det visar på ett eget engagemang och intresse att bidra, säger Erik Nygren, som också berättar att profilerna gärna ville visa upp fördelarna med Örebro län.

Erik Nygren och Mikael Nilsson har sålt böcker till företag och organisationer i länet. Kokboken finns även till försäljning via Nyckelfonden på länets tre sjukhus.

– Vi är både stolta och glada över att ha bidragit till fler friska år genom den viktiga forskning som bedrivs på sjukhuset, säger Mikael Nilsson.

De vill också framhålla fastighetsbolaget Carlsson & Åqvist som stod för produktionskostnaden samt tryckeriet Prinfo Welins som bidrog med design och layout.

Nyckelfondens representanter, ordförande Bo Anderson och stiftelseansvarig Annika Rosdahl är tacksamma över donationen.

– Det har varit ett kul och mycket uppskattat initiativ med ett fantastiskt resultat, vi tackar ödmjukast å forskarnas vägnar.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 27 september 2022