Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Lägesbild corona vecka 27: Deltavarianten ökar i länet – extra viktigt att ta dos 2

Publicerad: 2021-07-06 14:43

Antal fall i Region Örebro län under vecka 26 ökade något jämfört med föregående vecka och totalt bekräftades cirka 60 positiva fall. Ett tiotal av dessa har uppgett smitta i samband med resa till S:t Petersburg. Antal prover som analyserades var drygt 3100.

Som förväntat ökar förekomsten av deltavarianten i regionen. I resultat från helgenomsekvensering på prover tagna under vecka 25 utgjordes cirka 70 procent av deltavarianten.

– Med de lättade restriktioner som gäller och dominans av deltavarianten är det nu otroligt viktigt att alla som rekommenderas vaccination vaccinerar sig så snart som möjligt. För att nå ett fullgott skydd mot deltavarianten krävs 2 doser vaccin, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

– Vi behöver också fortsätta påminna varandra om att de grundläggande råden fortfarande gäller. Det är viktigt att stanna hemma vid symtom och då testa sig, oavsett om man är vaccinerad eller ej, påpekar Gunlög Rasmussen.

Vaccination: Det viktigaste du gör i sommar

Redan förra veckan sänktes åldersgränsen så att alla som är födda 2003 eller tidigare kan vaccinera sig och det gäller även dem som fyller 18 år under 2021. Tidigare grupper kan också fortsatt boka tid. Nya tider släpps kontinuerligt och alla som vill kommer att få vaccin.

– Just nu finns det bokningsbara vaccinationstider – passa på att vaccinera dig, det är det viktigaste du gör i sommar, säger Stellan Johansson, representant i styrgruppen för covid-vaccinering.

– För att stoppa pandemin är det viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig så snart som möjligt med båda doserna. Dos 1 och dos 2 ska helst tas på samma ställe med rekommenderat intervall. På våra vaccinationsmottagningar hjälper man till att hitta en tid för dos 2 som passar.

För åldersgruppen 50 år eller äldre är täckningsgraden i länet hög. 80 procent är vaccinerade och det ökar ju högre upp i åldrarna man kommer.
I åldersgrupperna 49 år och yngre sprids fortfarande smittan och det är det oerhört viktigt att man bokar tid för vaccinering.

Nästa åldersgrupp på tur för vaccinering är ungdomar födda 2004 och 2005. Nu inväntar vi besked från Folkhälsomyndighet om när vi kan påbörja vaccination av dem, avslutar Stellan Johansson.

 

Rekommendationer som fortfarande gäller, från och med 1 juli:

  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus.
  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Följ rekommendationer vid inresa till Sverige. Var vaksam på symtom.
  • Testa dig och stanna hemma, även vid milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Vaccination: skydda dig själv och andra.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 6 juli 2021