Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Lägesbild corona vecka 29: Vaccin till personer födda 2005 och tidigare från vecka 31

Publicerad: 2021-07-20 14:00

Smittspridningen av covid-19 minskar i Örebro län. Under vecka 28 bekräftades cirka 25 fall. Det kan jämföras med knappt 40 fall vecka 27. Störst antalet fall ses i åldersgruppen 20-49 år. Under förra veckan analyserades knappt 1 900 prover för covid-19, vilket är en minskning jämfört med veckan innan. Andelen positiva prover ligger oförändrat kring 1,5 procent.

Under tisdagen vårdades en patient för covid-19 på intensivvårdsavdelning i regionen. Ingen covid-patient fanns inlagd på vårdavdelning.

- Det är positivt att vi ser ytterligare en liten minskning i antalet fall. Även om vi har en gynnsam situation med låg smittspridning och få individer som behöver sjukhusvård är det viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som fortfarande gäller efter den 15 juli. Håll avstånd, undvik trängsel och stanna hemma och testa dig vid symtom, även om du är vaccinerad, säger Lisa Vennberg, bitr smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Antalet covid-19-fall bland semesterresenärer från utlandet har ökat i Sverige de senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten skärpte därför förra veckan rekommendationen för PCR-testning efter utlandsvistelse.

- Många reser nu i semestertider och riskerar att ta med sig smitta hem från populära turistorter. Smittspridningen av covid-19 ökar just nu i vissa delar av världen och i flera länder i Europa och därför är det viktigt att vara försiktig, både på resmålet och efter hemkomst. Om du planerar en utlandsresa behöver du ta reda på vad som gäller efter hemkomst, eftersom rekommendationerna ser olika ut beroende på var du har rest, säger Lisa Vennberg.

Vaccinationstäckningen god i åldrarna 40 år och uppåt

Regionen vaccinerar just nu alla som är födda 2003 och tidigare. Vaccinationstäckningen i Region Örebro län, för personer från 40 år och uppåt, är god. Den ligger på över 85 procent.

- Vi behöver fortsätta vaccinera fler yngre för att nå upp i samma fina vaccinationstäckning i hela befolkningen. Vi jobbar aktivt och utåtriktat för att nå ut. Bokningstrycket har varit lägre i sommarvärmen. Det öppnar upp för fler vägar för snabbare vaccination då vi just nu har vaccin, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Regionen erbjuder både bokade tider och drop in-tider. Möjligheten till drop in för dos 1 har mottagits positivt och den satsningen utökas nu. Drop in-tiderna är samma som öppettiderna på mottagningen, mer information finns på 1177.se.   

- Det ska ha gått minst fyra veckor sedan du fick dos 1. Drop in är en möjlighet för er som väntar. Du kan nu komma på drop in och få dos 2 istället för din bokade tid. Du som fått Modernas vaccin på Boglundsängen behöver gå dit för dos 2, övriga kan gå till valfri vaccinationsmottagning. Nytt intervall är 4 veckor, spannet 4-6 veckor. Vi vill bli klara så fort som möjligt med vaccinationerna och vi har nu gott om vaccin. Delta-varianten som dominerar just nu kräver två doser för ett fullgott skydd mot covid-19, säger Inger Nordin Olsson.

Födda 2005 och tidigare börjar vaccineras från vecka 31

Regionen planerar att starta med vaccinationer av personer födda 2005 eller tidigare vecka 31. Frågan om samtycke hanteras såväl nationellt som regionalt, för säker och effektiv vaccinering innan skolstart. Mer information om detta kommer senare.

- Så nu: Vi har gott om vaccin. Alla får vaccinera sig oavsett åldersgrupp, passa på och gör det nu när du är ledig och det är lätt att slinka in. Vaccinerar du dig nu och tar din andra dos så har du ett fullgott skydd. Du skyddar dig själv och andra i höst när alla kommer tillbaka till sina arbetsplatser igen och vi börjar umgås inomhus, säger Inger Nordin Olsson.

Rekommendationer som fortfarande gäller

  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus.
  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Följ rekommendationer vid inresa till Sverige. Var vaksam på symtom.
  • Testa dig och stanna hemma, även vid milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Vaccination: skydda dig själv och andra.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 20 juli 2021