Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Lägesbild corona vecka 37: Fortsatt ökad smittspridning i Örebro län

Publicerad: 2021-09-14 15:51

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Örebro län. Under vecka 36 testade cirka 280 personer positivt för covid-19. Det kan jämföras med cirka 255 fall veckan innan. De flesta fallen finns bland yngre och medelålders personer.

Antalet provtagningar varje vecka fortsätter också att öka. Under vecka 36 analyserades cirka 11 300 prover för covid-19 vilket kan jämföras med cirka 9 700 prover vecka 35. Andelen positiva prover är oförändrad på 2,6 procent.

– Att många testar sig tyder på att många är sjuka i luftvägssymtom just nu. Men andelen av de provtagna som testar positivt för covid-19 är fortsatt låg. Det är många andra typer av luftvägsvirus som sprids just nu, säger Johanna Furberg, biträdande smittskyddsläkare.

Regionen utökar öppettiderna för lådorna med självprovtagnings-kit från och med fredag den här veckan. Det innebär att lådorna utanför samtliga vårdcentraler i länet kommer att vara öppna fram till klockan 15.45 på fredagar, och inte som tidigare till klockan 12.00. Övriga öppettider är som vanligt måndag-torsdag, klockan 08.00-16.30. På kvällar och helger finns en låda utanför vårdcentralernas jourmottagning i varje länsdel.

Under tisdagen vårdades åtta patienter för covid-19 på något av regionens sjukhus, en av dem på intensivvårdsavdelning.

Massvaccinationen inne i slutspurten

Region Örebro län går nu in på slutspurten av massvaccinationen och 77,3 procent (inkluderar personer från 16 år och uppåt) av befolkningen i länet är nu färdigvaccinerade med två doser vaccin.

– Det är ett bra resultat för många, men vi kan mer tillsammans. I åldrarna 20-44 år önskar vi fortfarande att fler passar på att vaccinera sig, för bättre skydd innan restriktionerna släpps i samhället. Vid våra vaccinationsmottagningar erbjuds möjlighet till bokad tid eller drop-in samt anpassade öppettider kväll och helg. De nya vaccinationsmottagningarna i Örebro öppnar senare i höst. Nu är det Boglundsängen, Lindesberg, Karlskoga och Hallsberg som finns tillgängliga som tidigare. Region Örebro län vaccinerar just nu i skolorna och når många som är 16-19 år, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare.

Modernas m-RNA-vaccin ger bra skydd

Nu vaccinerar regionen fullt ut med Spikevax, ett säkert vaccin med längre hållbarhet och enklare hantering. Moderna är precis som Pfizer ett m-RNA-vaccin och ger mycket bra skydd mot coronavirusets Deltavariant som fortsatt dominerar i Sverige.

Möjligheten till extra dos vaccin – för vem?

De personer i länet som har allvarligt nedsatt immunförsvar kommer att bli kontaktade och få ett brev från vården/behandlande enhet under de närmaste veckorna.

– Detta brev är ”biljetten” för vaccination, sedan kan man välja att komma på drop in, alternativt boka tid via 1177.se eller telefon. Det går inte att bli vaccinerad utan denna rekommendation i brevet. Vid frågor, tag kontakt med behandlande läkare/enhet, säger Inger Nordin Olsson.

Utskick till ovaccinerade – tag chansen nu!

Regionen gör nu en drive med ett utskick till alla ovaccinerade i åldern 18-45 år. Det är ett brev som förtydligar vaccinationserbjudandet.

– Har du vaccinerat dig i en annan region kan du bortse från brevet och känna dig lugn. Vi vill verkligen inom regionen förstärka vikten av att uppnå en hög täckningsgrad för ett starkt skydd för alla i samhället, säger Inger Nordin Olsson.
 

Rekommendationer som fortfarande gäller:

  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus.
  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Följ rekommendationer vid inresa till Sverige. Var vaksam på symtom.
  • Testa dig och stanna hemma, även vid milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Vaccination: skydda dig själv och andra.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 14 september 2021