Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Läget kring provtagningen: Längre svarstid än vanligt för prover inlämnade tisdag 14 december och bekräftade fall av omikron

Publicerad: 2021-12-15 16:47

Region Örebro län har drabbats av försenade svar på prover för covid-19 som skickades till det externa laboratoriet i tisdags. Sannolikt kommer detta leda till något längre svarstider en tid framöver.

- Vårt externa laboratorium överhopades med prover på måndagen och tisdagen, även från andra regioner. Det har gjort att de inte riktigt hunnit med och det har blivit en kö. Vi plockar idag in extra personal på labbet i Örebro, för att skicka iväg färre prover idag och således minska konsekvenserna, säger Martin Sundqvist, överläkare på laboratoriemedicinska kliniken, USÖ.

Prover som lämnades in och skickades för analys på det externa laboratoriet under tisdagen, kommer därför få svar sent under onsdagskvällen, eller för en del prover först under torsdagen. Detta är längre än de svarstider som kunnat erbjudas tidigare.

- Vi jobbar för att minimerar effekterna och har kontinuerlig diskussion med vårt externa laboratorium, för att så snart som möjligt kunna erbjuda snabbare svarstider igen, men det kan nog tyvärr bli vissa fördröjningar i kölvattnet, säger Martin Sundqvist.

Misstänkta fall av omikron har verifierats

Sedan omikron klassades som en variant av särskild betydelse har samtliga positiva prover i Region Örebro län, där det är möjligt, sekvenserats. Från och med denna vecka kommer prover som är positiva för SARS-CoV-2 även att analyseras med typnings-PCR för att snabbare identifiera eventuella fall av omikron. Sekvensering kommer fortgå som tidigare inom det nationella övervakningsprogrammet.

Under onsdagen verifierades tre av de fyra misstänkta fallen av omikron som funnits i länet. Det är de första och hittills ända konstaterade fallen i regionen.

- Det handlar om personer som vistats i Sydafrika. Samtliga personer har mycket milda symtom. De har hållit sig isolerade efter att de kom till Sverige. En noggrann smittspårning har genomförts och de har, vad som har framkommit, inte fört smittan vidare till personer i sin omgivning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 december 2021