Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nej, akuten i Lindesberg är inte stängd

Publicerad: 2021-09-16 11:02

Det har under veckan dykt upp banderoller med budskapet att Lindesbergs lasaretts akutmottagning har stängts. Det är fel. Akutmottagningen är, liksom tidigare, öppen för att ta emot patienter dygnet runt, årets alla dagar.

”Vi misstänker att det är en frustration över att mottagningen har förändrats som ligger bakom de felaktiga budskapen”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson.

Verksamheten förändrades för snart ett år sedan, men allmänheten ska fortsatt känna sig trygg i att akutmottagningen finns till för dem när det behövs.

De förändringar som genomfördes den 28 september förra året innebär att mellan 21.00 och 07.30 hänvisas patienter med akuta kirurgiska eller ortopediska besvär till akutmottagningarna i Örebro eller Karlskoga. Till dessa besvär hör exempelvis buksmärtor, djupa sår som behöver sys, brutna ben, kan inte kissa, kraftiga ryggsmärtor.

För att man ska få rätt vård så snabbt som möjligt vill sjukvården att man alltid ringer 1177 för att få besked om vart man ska åka med sitt besvär. Detta eftersom det kan vara svårt att själv veta vad symptomen man har kan vara orsakade av, och eftersom sjukhuset inte har egna specialistläkare i alla specialiteter på plats alla tider på dygnet.

Det som avgör om patienten kan få hjälpen vid lasarettet i Lindesberg eller inte är symtomens komplexitet. Detta är inget nytt, utan gällde även innan förändringen förra hösten.  

Hälso- och sjukvårdsdirektören tycker att det är beklagligt att de felaktiga banderollerna har dykt upp lite här och där i området.

”Det drabbar förtroendet för sjukvården och sjukhuset och skapar onödig otrygghet hos medborgare och patienter. Det skickar helt enkelt fel signaler, även till framtida potentiella medarbetare, vilket inte gagnar någon – inte heller dem som står bakom de felaktiga budskapen på banderollerna” avslutar Jonas Claesson.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 16 september 2021