Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nu är H-huset invigt

Publicerad: 2021-02-10 17:18

År av väntan är över – i dag, onsdagen den 10 februari, har H-huset på USÖ-området i Örebro officiellt förklarats invigt.

Det var Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som med assistans av Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande, klippte det blågula bandet vid en intern digital ceremoni i det nya huset.

Hus för framtiden

- Det har behövts ett nytt högspecialiserat sjukhus och H-huset är byggt för att klara framtidens hälso- och sjukvård. Det är en förutsättning för att kunna fortsätta utvecklingen av den högspecialiserade vården och universitetssjukvården. H-huset är visserligen byggt på området för universitetssjukhuset men det är ett hus för hela länets hälso- och sjukvård, säger Andreas Svahn.

- Jag vill rikta ett varmt tack till alla som varit involverade och som har bidragit i byggprocessen. Det här är ett hus för möjligheter och här har vi förutsättningar att fortsätta utveckla hälso- och sjukvården. Vi från hälso- och sjukvårdsnämnden ska göra vårt yttersta för att förvalta huset på ett så bra sätt som möjligt för våra länsinvånare, säger Karin Sundin.

Sista flyttlassen på väg

H-husresan inleddes för över 15 år sedan. Redan 2005 påbörjades förberedelserna för att få till ett nytt högspecialistsjukhus. 2012 togs beslutet att bygga, och hösten 2016 kunde det första spadtaget tas och huskroppen började ta form.

Under 2020 kunde huset börja användas för vårdverksamhet. Det blev dock inte riktigt enligt planerna, med tanke på en pandemi som ingen hade kunnat förutspå.

Hösten 2020 flyttade akutmottagningen in i sina nya lokaler, likaså tog NIMA, neurointermediär vårdavdelning, sina nya vårdplatser i huset i bruk. Och några veckor in i 2021 var det dags för flyttlassen att gå för resterande verksamheter i A-huset som fått nya lokaler i det huset. Från och med nu på måndag tar alla flyttade verksamheter emot sina patienter i sina nya lokaler.

Hus att utvecklas i

Det är en rymlig byggnad som de har flyttat till. Och det var något som flera verksamheter lyfte i sina korta anföranden under invigningen.

- Vi är i dag en klinik i framkant i Sverige och med ny teknik i nya lokaler har vi nu möjlighet att utveckla vår verksamhet ytterligare, säger Petra Hedlund, verksamhetschef på ögonkliniken.

- De här lokalerna ger oss goda möjligheter att samarbeta, både inom och mellan klinikerna, och på så sätt få ett mycket bättre patientflöde. Vi är otroligt glada och stolta över att äntligen få flytta in här för att tillsammans få möjlighet att bygga upp något nytt och ge våra patienter en ännu bättre vård, säger Maria Velander, avdelningschef anestesi på ANIVA-kliniken.

H-huset är byggt för att klara kraven på framtidens sjukvårdslösningar med ny teknik och nya arbetssätt.

- H-huset kommer att utgöra basen för utvecklingen av universitetssjukvården som vi måste göra, huset är en förutsättning för att kunna utveckla både den högspecialiserade vården och den nära vården. I huset finns flera verksamheter som redan i dag är nationellt framstående och så har vi flera verksamheter som vi hoppas ska bli nationellt framträdande.

- Det ska bli otroligt roligt att möta våra patienter och med hjälp av detta hus ge dem den högkvalitativa, effektiva och säkra vård som invånarna i Region Örebro län förtjänar. Ett stort tack till alla som gjort detta möjligt, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 juni 2021