Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nu öppnar bokningen för den andra påfyllnadsdosen, dos 4

Publicerad: 2022-02-15 11:24

Under måndagen gjorde Folkhälsomyndigheten klartecken för en andra påfyllnadsdos, dos 4, mot covid-19 för vissa grupper från och med vecka 8. Redan nu har dessa grupper möjlighet att boka vaccinationstid i Region Örebro län.

De grupper som är aktuella för en andra påfyllnadsdos, dos 4, mot covid-19 är personer boende på SÄBO, personer med hemsjukvård, personer som har hemtjänst beviljad av sin kommun samt personer som är födda 1942 eller tidigare. I vår region innefattas också personer på LSS-boende.

För att vara aktuell för en fjärde spruta ska det också ha gått minst fyra månader sedan den tredje vaccindosen togs.

I vårt län ansvarar kommunerna för vaccination av personer på vård- och omsorgsboende/SÄBO, LSS-boende och för dem som har hemsjukvård.

Behöver boka själva

”Du som har hemsjukvård får din vaccination via kommunens sjuksköterska. Du som enbart har hemtjänst behöver själv vara aktiv och ta dig till drop-in eller boka tid på vaccinationsmottagning” förklarar Ewa Slätmo, ordförande i styrgruppen för vaccination i Region Örebro län.

Vaccin minskar risk för svår sjukdom

Att Folkhälsomyndigheten nu rekommenderar en andra påfyllnadsdos hänger samman med den stora smittspridningen, och att det framgår i uppföljningar att immuniteten i denna grupp minskat. För att minimera risken för svår sjukdom rekommenderas därför en andra påfyllnadsdos (dos 4), fyra månader efter den första påfyllnadsdosen (dos 3).

När det gäller den fjärde dosen för personer med immunbrist gäller fortsatt tre månaders intervall.

Regionens vaccinationsmottagningar finns i Lindesberg, Örebro, Hallsberg och Karlskoga. De närmaste veckorna sker även viss vaccination på vårdcentraler och andra platser i länet. För aktuella öppettider och platser, se 1177.se

Det går även att ringa och boka tid för vaccination på telefon 019-602 80 00.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 februari 2022