Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Ny webbsida om hälsa och vård för barn och unga

Publicerad: 2023-12-08 09:44

Nu har en ny samlingssida som riktar sig till ungdomar mellan 13–17 år i Örebro län lanserats. På sidan finns information, råd och självhjälp för psykiska och fysiska besvär. Det finns även kontaktvägar till närmsta vårdcentral, ungdomsmottagning och andra mottagningar som kan hjälpa vid behov. Välkommen in på vår nya samlingssida för barn och unga!

Ung tjej sitter vid en laptop.

Wilma Magnusson har fått tycka till och komma med tips till den nya sidan.

På den här sidan ska barn och unga hitta information som är mer anpassat och tillgängligt för dem om vård och hälsa.

Så vill unga ha information

För att lyckas anpassa informationen behöver vi lyssna på de vi gör arbetet för – ungdomarna. Genom enkäter, workshops och intervjuer med unga och medarbetare som jobbar med unga har vi utformat sidan. En av de som har hjälpt till att utveckla ungdomssidan med sina tankar och åsikter om innehållet och upplägget är Wilma Magnusson.

– Det är viktigt att vi får vara med och känna oss inkluderade i det som riktar sig till oss, säger Wilma.

Sidan har ett mer tilltalande utseende enligt de unga som har fått tycka till.

– Då blir man mer intresserad av att titta runt och leta efter det man söker efter, säger Wilma. Så som den är uppbyggd nu gör att man får en överblick och enkelt kan komma till den information man letar efter.

Syftar lättillgängliggöra information för unga

Syftet med den uppdaterade samlingssidan är att de barn och unga som kommer in på sidan ska känna att de kan hitta information som är formulerad på ett enkelt sätt och kunna ta åt sig av det som står.

– En annan viktig grej är att jobba med mångfald, fortsätter Wilma. När man går in på sidan ska det kännas att den här informationen riktar sig till mig oavsett vem jag är, etnicitet, kultur och så. Alla ska känna sig välkomna att söka vård och hitta hjälp om vad man kan göra själv.

Ungas åsikter och önskemål

Sidan är uppbyggd utifrån att målgruppen främst använder sin mobiltelefon när de söker information.

På sidan finns länkar till redan befintliga sidor som Region Örebro län har, till exempel Tusen frågor, Maria ungdom, Första kontakten psykisk ohälsa barn och ungdom. Utöver våra egna sidor länkar vi till 1177.se:s filmer om barns rättigheter i vården, tips om hälsosamma levnadsvanor och information om e-legitimation.

– Många söker information online som första steg. Vi testar hellre online först än fysiska möten och i nästa steg söka mer hjälp om det behövs, säger Wilma och fortsätter:

– Och ibland vill man inte att någon annan ska veta vad man söker på, det kan vara känsliga saker att ta upp med sina föräldrar. Då är det bra att man kan hitta hjälp själv så här.

Arbetet fortsätter

Den här lanseringen är ett första steg. Sidan kommer att fortsätta utvecklas och arbete med det pågår.

Här hittar du webbsidan för unga 13-17 år!

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 februari 2024