Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Nyckelfonden stöder forskning som kan rädda liv

Publicerad: 2024-04-15 08:27

Vi kan kalla honom Daniel, men han heter egentligen något annat. När han var 27 år drabbades han av en djup depression som var nära att ta hans liv. För Nyckelfonden berättar han om den allra mörkaste tiden i sitt liv, men också om den ljuvliga lättnaden när depression äntligen släppte sitt grepp om honom.

Ung man med hörlurar fotograferad bakifrån

"För någon som aldrig har upplevt en djup depression är det säkert väldigt svårt att förstå. Innan jag själv blev sjuk hade jag aldrig kunna föreställa mig hur nattsvart det faktiskt kan bli", säger han. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: Getty Images.

”Jag var en helt vanlig kille, pigg och glad och social”, börjar han. ”Att jag skulle drabbas av en depression fanns inte på kartan. Jag kunde jobba hur hårt som helst och var ute och festade med mina kompisar varje helg. Ung och odödlig, du vet”.

Visst var det mycket stress och höga krav på jobbet. Men det funkade. Tills det en dag inte gjorde det längre.

”Jag hade precis kommit tillbaka till jobbet efter en väldigt intensiv semester. Jag kände mig trött på ett sätt som jag aldrig hade upplevt tidigare. Hjärnan kändes som tuggummi och jag hade svårt att fokusera. Kunde inte hålla mitt vanliga tempo på jobbet så jag halkade efter. Vilket i sin tur skapade en stress som gjorde det omöjligt att sova. Det blev som en ond, självförstärkande spiral rakt neråt”.

De sömnlösa nätterna fortsatte i ungefär en månad. Sömnbristen gjorde honom fullständigt utmattad och började förvrida hans tänkande. Han har svårt att förklara hur han hamnade där, men till slut såg han ingen annan utväg än att ta sitt liv.

”För någon som aldrig har upplevt en djup depression är det säkert väldigt svårt att förstå. Innan jag själv blev sjuk hade jag aldrig kunna föreställa mig hur nattsvart det faktiskt kan bli. Det är som att ett enda stort mörker tar över hela ditt liv. Du blir som en helt annan människa. Det jobbigaste av allt är att du inte fattar vad det är som händer med dig. Och att man tror att det kommer att vara så här för alltid. Det blir outhärdligt helt enkelt”.

Daniel hade tur. Hans dåvarande chef ringde hans mamma, som tog med honom till psykakuten. Han fick träffa en läkare och blev inlagd på en psykiatrisk vårdavdelning. Det blev vändningen för Daniel, som kunde börja sin resa tillbaka mot ljuset.

”Det är svårt att sätta ord på lättnaden när depressionen väl släpper. Det är som om du har varit under vatten i flera månader och äntligen kommer upp till ytan och får dra in det där första, efterlängtade andetaget. När ångesten – den där konstanta spänningen i magen – släpper.  När depp-filtret framför dina ögon försvinner. Du blir dig själv igen. Det är verkligen en helt underbar känsla”.

Axels forskning hjälper de svårast sjuka

Axel Nordenskjöld är en av de forskare som har beviljats stöd från Nyckelfonden 2024. Hans forskningsprojekt handlar om att öka kunskapen om två behandlingsmetoder som visat sig vara effektiva vid behandling av svår depression: Elektrokonvulsiv terapi (ECT), även kallad elbehandling, och repetitiv transkraniell magnetstimulering (rTMS).

Syftet är att kunna förbättra dessa behandlingar för att göra dem mer effektiva och med mindre biverkningar, och att förstå vilken behandling som passar bäst för vilken patient. Svår depression är ett vanligt tillstånd som är förknippat med betydande lidande, betydande funktionsnedsättning och en ökad risk för självmord.

Axel Nordenskjöld läkare och forskare

Axel Nordenskjöld är en av de forskare som har beviljats stöd från Nyckelfonden 2024. Foto: Håkan Risberg

Livsviktig forskning nära dig

Nyckelfonden är en stiftelse som samlar in och delar ut pengar till medicinsk forskning i Örebro län. Tack vare gåvor och donationer från privatpersoner, organisationer och företag kan Nyckelfonden varje år dela ut 10-15 miljoner kronor till den lokala forskningen, som förbättrar vården för alla som bor i vårt län. Mer information finns på www.nyckelfonden.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 15 april 2024