Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Örebroaren Sigrid tävlar om förstaplatsen i nationell danstävling

Publicerad: 2022-11-03 14:10

Örebroaren Sigrid Söderberg, 19 år, har vunnit Örebro läns deltävling i Skapa Dans och på lördag är det dags för riksfinal där hon framför sin egenkoreograferade dans ”Ser du mig?”.

Sigrid Söderberg i danspose med utsträckta armar

Sigrid Söderberg, koreograf och dansare i Örebro län

Sigrid Söderberg, koreograf och dansare i Örebro län
Skapa Dans är en nationell koreografitävling för unga i åldern 14-22 år som gillar att skapa egna koreografier. På lördag, den 5 november, klockan 16.00 kommer riksfinalen att genomföras på Riksteatern i Hallunda.

Skickas till riksfinalen i Stockholm

Från Örebro län tävlar den unga koreografen och solisten Sigrid Söderberg. Hon har koreograferat ”Ser du mig?” till låten Sycamore tree med det experimentella indierockbandet Xiu Xiu.

– För mig var det musiken som inspirerade mig till denna koreografi, men även att förstärka rörelserna med ljusets förändring, säger Sigrid Söderberg.

Så löd juryns motivering

”Med ett poetiskt, koreografiskt uttryck, integritet och mod visar koreografen och dansaren ett originellt och personligt verk.” står det i juryns motivering om Sigrid Söderbergs koreografi. I juryn satt Jessica Andrenacci, Love Andersson och Edita Dervisevic.

– Det känns stort. Från min start med den enklaste barndans, till att nu få representera Örebro län med en helt egen koreografi i riksfinalen. Dansen gör att jag får bryta vardagen med något helt annat och låta rytm och rörelse fylla rummet, säger Sigrid Söderberg.

Skapa dans – mer än en tävling

Tävlingen Skapa Dans vill uppmuntra dansutövande ungdomar till egen dansskapande, så att de får visa upp sin kreativitet och kompetens.

– Skapa dans är en viktig grogrund för länets unga koreografer. Flera av de tävlande genom åren har gått vidare med sitt eget skapande och är idag yrkesverksamma. Det krävs ett oerhört mod att våga framföra sin egen koreografi inför publik, andra tävlande och en jury. Skapa Dans är mer än en tävling – det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck och träffa andra unga dansare med samma intresse, säger Mia Eklund, utvecklingsledare dans på Region Örebro län.

Arrangörer:

Örebro läns regiontävling arrangeras av Regional utveckling.
Riksfinalen arrangeras av SRD – Samarbetsrådet för Regional Dansutveckling i samarbete med Riksteatern.

Mer information om riksfinalen:

Skapa dans riksfinal
Lördagen den 5 november, klockan 16.00
Riksteatern
Adress: Hallundavägen 30 Norsborg
Biljetter via: www.trippus.net/skapadans2022

Se tävlingen live på Riksteatern i Hallunda eller följ via streamingen hemma från soffan.
Var med och rösta fram din favorit i publikens pris!
https://vimeo.com/event/2527669/584e0da3d0

 

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 7 februari 2023