Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Rosängen imponerar med sina energisparande åtgärder

Publicerad: 2023-03-01 17:35

De höga elpriserna har under vintern slagit hårt mot oss alla, kanske främst mot företag och organisationer i vårt län. Den 23 februari besökte energiexperterna Stefan Bernström och Emmanuel Muhindo det sociala företaget Rosängen - som imponerade stort!

Foto: Elsa Lövenhamn


Målet med besöket var att ge råd om hur Rosängen kan sänka sin elanvändning och därmed sina elkostnader. Det visade sig att Rosängen redan gjort ett gediget förarbete: de har skapat nya rutiner och de har god koll på sin Eon Navigator, det vill säga ”Mina sidor” där du som elnätskund kan mäta din statistik. En av byggnaderna vid Rosängen har fått sin el sänkt till minimum för att sänka elkostnaderna. 

imagee2uyf.png

Rosängen - en lantidyll i stadsmiljö

Rosängen är ett socialt företag och beskrivs av personalen som en lantidyll i stadsmiljö. De arbetar med arbetsrehabilitering, i samverkan med bland annat Örebro kommun och Arbetsförmedlingen. Deras personal får arbetsträna inom exempelvis textil, IT, kundservice, snickeri eller restaurang. 

Rosängen arbetar hårt för att skapa nya rutiner inom flera områden. De har lagt stort fokus på att förändra rutinerna i restaurangen genom att starta köksmaskinerna senare och att frosta av frysen mer kontinuerligt. Eleffekten är som högst vid lunchtid med en pik (topplasten) runt 11:00, vilket bekräftar Rosängens egna misstankar om att restaurangen påverkar topplasten mest. Stefan Bernström ger rådet att försöka undvika användningen av annan effektkrävande utrustning medan restaurangen är i gång, för att sänka piken. 

Några goda energispartips

Även om Rosängen gjort ett gediget arbete redan innan vi kom på besök kunde Stefan Bernström bjuda på goda råd. Han betonade vikten av nattvandring, att säkerställa att värmdriften i jordvärmepumpar stängs av under sommaren och att även småsaker som att byta till LED-lampor kan göra stor skillnad. Det kan också vara bra att tänka på att kyla kostar mer än värme när det kommer till värmepumpar.

Vi på Energikontoret var imponerade över Rosängens engagemang och de arbetet de gjort. Vi uppmanar Rosängen och alla andra företag att fira sina framgångar.

Vill du också ha en energigenomgång på din anläggning? Läs mer här.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 mars 2023