Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Snart börjar fästingsäsongen – dags att vaccinera sig mot TBE

Publicerad: 2021-03-11 13:47

Redan på måndag den 15 mars sker starten av årets TBE-vaccination. Även om det inte riktigt är vår i luften ännu så har fästingarna börjat vakna till liv. Därför är det hög tid att boka tid för TBE-vaccination. För att få ett bra skydd mot TBE, fästingburen hjärninflammation, krävs flera doser.

En stig i skogen på Bergslagsleden.

De flesta fall av TBE uppkommer under sommaren och hösten. I Örebro län har vi under de senaste åren sett en ökning av antalet fall av TBE. Under 2020 rapporterades 16 fall misstänkt smittade i länet. Fallen finns över hela länet. Tidigare år har de flesta smittats i områden vid Vättern samt i sydvästra delarna av länet, men 2020 fanns flera fall i trakten kring norra Lindesberg

- Utifrån den ökning vi ser av TBE senaste åren och det stora intresset att vistas i naturen, till följd av pandemin, är det extra viktigt att vaccinera sig mot TBE, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Riskområden

TBE-vaccination rekommenderas för dig som:

  • Vistas i skog och mark i Örebro län.
  • Vistas i skog och mark i riskområden i andra län såsom Uppsala, Stockholm och Södermanlands län längs kust och skärgårdar samt Mälaren. Andra riskområden är Vänern och Vättern, Göteborgstrakten delar av Östra Skåne, Blekinge, Halland och Bohuslän. Smittan finns även på Gotland, Stora Karlsö och Gotska Sandön.
  • Vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Det finns vaccin mot TBE

Vaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd. Grundvaccinationen mot TBE består av tre eller fyra doser beroende på om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta. Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccinering vänta till efter tre-årsåldern.

Var kan jag vaccinera mig?

Du kan vaccinera dig på länets vårdcentraler eller på en vaccinationsmottagning. Vaccin omfattas inte av högkostnadsskyddet. Läs mer på 1177.se

Läs mer om TBE på 1177.se

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 4 juni 2021